Lagenda Beri Pendapat Tentang Khidmat Pemain JDT FC

Kuala Lumpur: Legenda bola s3pak kebangsaan Datuk Jamal Nasir Ismail percaya skuad negara bimbingan Ketua Jurulatih Tan Cheng Hoe, tidak boleh sentiasa berg4ntung kepada khidmat pemain Johor Darul Ta’zim (JDT).

Saranan dilont4rkan bekas pemain pertahanan Pahang itu susulan jur4ng prestasi antara pemain sering diberi kepercayaan meny4rung jersi negara dan barisan pemain baharu yang dipanggil mewakili skuad kebangsaan, pada dua aksi persahabatan antarabangsa Tier 1 di Amman, Jordan baru-baru ini.

Jamal Nasir yang membentuk gandingan pert4hanan skuad kebangsaan yang utuh bersama Datuk Soh Chin Aun, Datuk Santokh Singh dan Kamarudin Abdullah, berkata inisiatif untuk mengetengahkan pemain baharu yang berbakat perlu berterusan dari semasa ke semasa.

“Supaya pemain-pemain baharu itu bila kita gabungkan dengan pemain JDT akan menjadikan skuad kebangsaan lebih hebat. Pemain-pemain baharu ini kita mesti tolong dengan beri pend3dahan supaya mereka dapat tunjukkan kemampuan dan raih keyakinan untuk mewakili negara,” katanya.

Hanya empat pemain JDT, bersama skuad bimbingan Cheng Hoe bagi mengh4dapi siri persahabatan di Amman yang menyaksikan Malaysia t3was 0-4 dan 1-5 masing-masing kepada Jordan dan Uzbekistan.

Jumlah pemain itu jauh lebih rendah, berbanding 13 pemain skuad Harimau Selatan yang memperku4tkan pasukan negara pada s4ingan Kumpulan G pusingan kedua Kelayakan Piala Dunia 2022/Piala Asia 2023 di Emiriah Arab Bersatu (UAE), Jun lalu.

Pada k3mpen kelayakan itu, lapan pemain JDT diturunkan dalam kesebelasan utama skuad kebangsaan yang t3was 0-4 kepada UAE sebelum jumlah itu meningkat kepada sembilan pemain sewaktu k4lah 1-2 berdepan Vietnam dan enam pemain digunakan ketika menang 1-0 bertemu Thailand.

Bagi Jamal Nasir, beliau tidak bersetuju dengan sesetengah pendapat yang meng4itkan prestasi burvk skuad kebangsaan pada siri persahabatan di Amman dengan faktor ketiadaan pemain JDT.

“Ketiadaan pemain-pemain JDT dalam pasukan mesti kita gunakan untuk mengetengahkan pemain-pemain baharu, supaya kita mempunyai pilihan lebih banyak selepas ini.

“Saya sokong 200 peratus apa yang Cheng Hoe buat, kerana bagi saya ini satu tind4kan berani yang orang takkan fikir dia (Cheng Hoe) berani untuk tonj0lkan pemain-pemain baharu berdepan Jordan dan Uzbekistan,” kata Jamal Nasir.

Mengambil kira intensiti permainan berbeza, beliau berkata seseorang pemain yang menyerlah dalam s4ingan domestik tidak semestinya mampu melakukan yang sama apabila meny4rung jersi negara.

Jamal Nasir berkata dengan terus memberi peluang kepada pemain lain menerusi perl4wanan persahabatan, mereka mempunyai platform sewajarnya untuk menguji keupayaan bermain di pentas antarabangsa seterusnya mer3but tempat dalam pasukan.

Katanya dua pemain muda, Mohamad Faisal Abdul Halim dari Terengganu FC dan Muhammad Mukhairi Ajmal Mahadi (Selangor FC), antara pemain baharu yang berjaya menunjukkan kematangan dalam permainan di Amman.

“Seperti Faisal dan Mukhairi mereka adalah dua pemain kita tahu mempunyai bakat terp3ndam selama ini dan tidak mendapat perhatian, tetapi apabila diberi peluang kali ini mereka menunjukkan hasil member4ngsangkan,” katanya yang gembira dengan perkembangan itu.

Jamal Nasir berkata sebagai bekas pemain yang pernah melalui era kegemilangan bola s3pak negara pada 70-an dan 80-an, beliau hanya mempunyai satu impian untuk melihat Malaysia kembali menc4bar bagi mendapatkan slot ke Sukan Olimpik.

Sumber-MH