Lakonan Terima Pad4h

KUALA LUMPUR: ‘Lakonan’ yang dibuat pemain PJ City FC, Ahmad Khairil Anuar Ahmad Zamri ketika aksi Liga Super men3ntang Melaka United pada 10 Mac lalu menerima pad4h apabila dia dig4ntung dua perl4wanan oleh Persatuan Bolas3pak Malaysia (FAM).

Keputusan itu diumumkan Pengerusi Jawatankuasa Tatatertib FAM, Datuk Baljit Singh Sidhu, hari ini selepas mengadakan mesyuarat pertama bagi penggal 2021-2025, Rabu lalu.

“(Khairil) Dig4ntung dua perl4wanan iaitu aksi PJ City FC bertemu Terengganu FC (2 April 2021) dan Kuala Lumpur City FC (7 April 2021) akibat daripada tindakannya yang berkelakuan tidak bersemangat sukan apabila terjatuh di dalam kotak pen4lti dan memegang kaki seolah-olah dikas4ri oleh pemain l4wan walaupun tiada pemain l4wan yang menyentuhnya dan ini mewujudkan situasi simul4si.

“Pemain turut diberi am4ran ker4s dan hukvman yang lebih berat akan dikenakan jika mengulangi kesal4han yang sama. Hukvman ini tidak boleh dir4yu,” kata Baljit.

Pemain Selangor 2 FC, Hein Htet Aung pula dig4ntung satu perl4wanan kerana melanggar Artikel 59 Kod Tatatertib FAM (edisi 2015) iaitu kelakuan yang tidak bersemangat sukan pada perl4wanan Liga Perdana men3ntang PDRM FC di Stadium Bola Sepak Kuala Lumpur, Cheras pada 6 Mac lalu.

Pemain dari Myanmar itu didapati berkelakuan tidak bersemangat sukan apabila mempamerkan simbol yang berb4ur politik semasa perl4wanan itu.

Hukvman yang diterima Htet Aung tidak boleh dir4yu dan dia turut diberi am4ran keras dan hukvman yang lebih berat akan dikenakan jika mengulangi kes4lahan yang sama.

Sementara itu, dua lagi pemain Jack Hindle dari Kelantan FC dan Alex Dos Santos Goncalves (Melaka United) bernasib baik apabila hanya diberi am4ran keras oleh FAM.

Kedua-dua pemain itu didapati mel4nggar Artikel 59 Kod Tatatertib FAM (edisi 2015) iaitu kelakuan yang tidak bersemangat sukan dalam aksi Liga Perdana dan Liga Super sebelum ini.

Hindle didapati menol4k pengadil Amirul Aizat Mohd Lodin ketika aksi Kelantan men3ntang Perak II pada 6 Mac lalu selepas pengadil berkenaan dilihat mengh4dang pemain itu daripada melakukan percubaan di dalam kotak pen4lti.

Goncalves pula did4kwa sengaja memb4ling bola ke arah pengadil, Mohd Fairuzi selepas mer4ikan g0l kedua Melaka United pada penghujung perl4wanan men3ntang PJ City, 10 Mac lalu.

Sumber BH