L!cik Tapi Akhirnya Terb0ngkar Jua

HANTAR mesej menerusi aplikasi WhatsApp bagi menempah wanita sebelum diberikan nombor bilik dan masa temujanji.

Itu m0dus oper4ndi dilakukan sind!ket pelacvran dikenali sebagai V Chai yang giat beroperasi di dua buah hotel di Subang Jaya, Selangor.

Bagaimanapun, kegiatan sind!ket terbabit berjaya dihidu Pasukan Taktikal Khas (Pastak) Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) yang meny#rbu dua premis berkenaan pada 7 malam semalam.

Ketua Pengarah Imigresen Datuk Khairul Dzaimee Daud berkata, dalam serbvan berkenaan, pihaknya men4han 20 wanita warga asing, seorang lelaki warga Bangladesh dan dua lelaki warga tempatan.

“Semua wanita yang dit4han berusia 22 hingga 40 tahun adalah warga Vietnam, Thailand dan Laos yang disy4ki melakukan akitiviti pel4curan.

“M0dus op3randi sind!ket ini adalah menerima pesanan menerusi aplikasi WhatsApp, dan mereka akan memaklumkan pelanggan perlu membuat temujanji dengan memilih gadis yang diiklankan melalui laman sesawang V Chai.

“Selepas memilih wanita warga asing berkenaan, pengendali akan memaklumkan harga, nombor bilik, tingkat, masa, lokasi dan nombor kod ejen bagi tujuan seterusnya kepada pelanggan,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Beliau berkata, hasil siasatan mendapati wanita warga asing berkenaan mengenakan bayaran RM220 hingga RM500 bagi setiap 45 minit perkhidmatan s3ks yang ditawarkan.

“Pelanggan perlu membuat bayaran tambahan jika ingin melanjutkan masa. JIM turut men4han dua lelaki tempatan yang bekerja sebagai pengurus dan kapten di hotel berkenaan.

“Serbvan turut mer4mpas sejumlah k0ndom, wang hasil aktiviti berkenaan berjumlah RM12,090 , tuala, dokumen perjalanan dan rak4man kamera litar tertutup (CCTV) hotel,” katanya.

Katanya, kebanyakan pas di dalam pasport wanita berkenaan disy4ki p4lsu serta diuruskan oleh rangkaian sind!ket yang sama.

“Antara kesalahan yang dikenal pasti ialah tiada dokumen pengenalan diri, tinggal lebih masa dan lain-lain kesalahan yang mel4nggar Akta Imigresen.

“Sias4tan dibuat mengikut Akta Anti Pemerd4gangan Orang dan Anti Penyelvdupan Migran (ATIPSOM), Akta Imigresen 1959/63, Akta Pasport 1966 dan Peraturan-Peraturan Imigresen 1963,” katanya.

Sumber-MH