M4ngsa Banjir Terima RM500

KUALA TERENGGANU: Kerajaan negeri bersetuju menyalurkan bantuan kec3masan sekali bayaran berjumlah RM500 kepada setiap Ketua Isi Rumah (KIR), yang terjejas berikutan benc4na banjir.

Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Perpaduan Nasional negeri, Hanafiah Mat, berkata bayaran itu akan diberikan kepada m4ngsa yang berdaftar dan berpindah ke pusat pemindahan sementara (PPS).

Katanya, kerajaan kini dalam proses akhir untuk mengemaskini data m4ngsa banjir yang terkesan, berikutan kawasan kediaman ditenggelami air susulan hujan lebat dan pertembvngan disebabkan fenomena air pasang besar.

“Walaupun ada antara m4ngsa terpaksa berpindah ke PPS lebih daripada satu kali, pembayaran bantuan akan dibuat hanya sekali bayaran.

“Kita jangka bayaran bantuan kec3masan sekali bayaran itu dapat diselesaikan pada minggu kedua dan ketiga Januari depan,” katanya selepas melawat PPS di Dewan Sivik Kampung Air Putih, di sini, hari ini.

Hanafiah yang juga Ahli Dewan Undangan negeri (ADUN) Chukai, menjelaskan bantuan kec3masan sekali bayaran kepada m4ngsa banj!r itu tidak termasuk bantuan kit makanan.

“Jumlah keseluruhan peruntukan kerajaan negeri untuk bantuan kec3masan itu bergantung kepada data yang kini sedang dikemaskini, ” katanya.

Mengulas mengenai 360 KIR yang menjadi m4ngsa banj!r lumpur di beberapa kawasan di Air Putih, Hanafiah berkata semua m4ngsa akan menerima bantuan kec3masan sekali bayaran daripada tabung dana khas berjumlah RM1,000 satu keluarga.

“Kerajaan negeri akan gunakan peruntukan daripada tabung dana khas untuk membantu meringankan bebanan m4ngsa banj!r lumpur.

“Kita sedang berusaha untuk mengemaskini data m4ngsa banj!r lumpur dan pembayaran bantuan akan dibuat pertengahan Januari depan, ” katanya.

Dalam perkembangan lain, Hanafiah berkata keadaan banj!r di negeri ini beransur pulih dan kebanyakkan m4ngsa sudah pulang ke kediaman masing-masing.

Sehingga jam 12 tengah hari tadi, hanya terdapat 755 m4ngsa dari 194 keluarga masih menetap di 21 PPS di seluruh negeri.

Sumber-BH