Mak Cik Terkejut Melihat Badan Dia Penuh Api

“MAK cik terkejut bila lihat Razmie berlari keluar rumah sambil menjerit meminta tolong dengan badan dipenuhi api lalu menol4knya ke parit berhampiran untuk memadamkan api.”

Begitu kata Che Sam Othman, 61, ibu saudara kepada Razmie Abdul Razak, 26, yang men!nggal dunia pada 9.50 pagi tadi kerana mel3cur 90 peratus akibat keb4karan di Kampung Pulau Pisang, Machang Bubok, Bukit Mertajam, semalam.

Dalam kejadian 12.57 tengah hari itu, abang kepada Razmie iaitu Ramizie, 34, turut mel3cur teruk di belakang badan dan kini dir4wat di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Bukit Mertajam (HBM).

Manakala, adik bongsu mereka, Razimie, 6, ced3ra di telinga kiri dan kaki kanan.

Menurut Che Sam, dia yang berada di dalam rumah terus keluar sebaik terdengar bunyi seakan orang berg4duh dan terk3jut melihat keadaan badan anak saudaranya yang dipenuhi api.

“Saya yang ket4kutan cuba menggagahkan diri untuk membantu Razmie dengan menariknya ke dalam parit berdekatan rumah untuk memadamkan api pada badannya.

“Parit itu pula airnya tidak banyak, tetapi sebab kasihan lihat Razmie mer4ung kesak!tan, saya cuba sedaya upaya sehingga anggota bomba tiba,” katanya ketika ditemui, hari ini.

Che Sam berkata, dia pergi ke HBM untuk membantu menjaga anak saudaranya dan apabila pulang ke rumah dimaklumkan bahawa Razmie sudah men!nggal dunia.

“Saya tidak tahu apa punca keb4karan dan jika dilihat apa yang berlaku terhadap m4ngsa sudah tentu orang mengatakan ia keb4karan yang t3ruk, tetapi semalam hanya beberapa peralatan terb4kar,” katanya.

Sementara itu, bapa kepada Razmie, Abdul Razak, 50-an, berkata ketika kejadian dia berada di HBM sedang menunggu anak-anaknya datang melawat.

“Namun, saya terkejut apabila dua anak lelaki pula dimasukkan ke HBM akibat ced3ra selepas ruang tamu rumah terb4kar,” katanya.

Jen4zah Allahyarham Razmie dikebvmikan di Tanah Perkvburan Islam Machang Bubok, di sini, selepas solat Zohor, hari ini.

Portal Harian Metro semalam melap0rkan dua beradik yang sedang berehat di rumah tamu mel3cur tervk pada badan selepas dis4mbar api dalam keb4karan di rumah dua tingkat berkenaan.

Kedua-dua m4ngsa dikejarkan ke HBM untuk raw4tan lanjut.

Sumber-MH