Mana Boleh Alasan Cam Tu.. Salah Tetap Salah

LELAKI memberi alasan terp4ksa menumpang di bilik sewa teman wanitanya kerana dius!r keluar dari rumah sewanya selepas dibuang kerja ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Bagaimanapun, alasan itu tidak diterima apabila dia dan pasangannya dic3kup kerana disy4ki berkh4lwat di sebuah bilik sewa di Jalan Menanti, Alor Setar, pada 12.40 tengah malam tadi.

Ketua Penolong Pengarah Bahagian Penguatkuasaan Undang-undang Syar!ah Jabatan Agama Islam Kedah (JAIK), Syeikh Radzi Abdul Mutalib berkata, berdasarkan maklumat awam, pihaknya melakukan pemeriksaan di bilik berkenaan.

Menurutnya, hasil pemeriksaan menemui pasangan itu berdua-duaan dalam bilik terbabit tanpa sebarang ik4tan sah atau dokumen membuktikan mereka pasangan suami isteri atau mahram.

“Lelaki berusia 26 tahun itu mend4kwa dibuang kerja akibat PKP menyebabkan dia dius!r keluar dari rumah sewanya sebelum ini.

“Pemeriksaan pula mendapati wanita berusia 27 tahun terbabit yang berasal dari Perak baru bekerja di sebuah kedai makan di Jitra,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Radzi berkata, bilik sewa itu dipercayai diubahsuai dan mempunyai puluhan bilik sewa lain.

Katanya, walaupun keadaan bilik sewa itu kot0r kerana terdapat longg0kan samp4h dan n4jis kucing, tetapi pasangan terbabit sanggup menyewa di situ sejak sebulan lalu disebabkan harga murah.

“Mereka kemudian dit4han dan dibawa ke balai polis untuk dibuat lap0ran tangk4pan sebelum dibawa ke pejabat agama untuk diambil keterangan,” katanya.

Katanya, kes disi4sat mengikut S3ksyen 25 En4kmen Kanun Jen4yah Syar!ah Kedah 2014, sab!t kesal4han boleh did3nda tidak melebihi RM3,000 atau dua tahun penj4ra atau kedua-duanya sekali.

Sumber-MH