Menjadi T4ruhan Pasukan Sabah FC

KOTA KINABALU: Sabah Football Club (Sabah FC) hari ini secara rasmi memper4aruhkan semula m4skot The Rhinos atau Sang Badak bagi menghadapi s4ingan Liga Malaysia (Liga M) musim ini.

M4skot Sang Badak menggantikan ‘Tamb4dau’ yang digunakan pasukan berkenaan pada musim lalu dan diperkenalkan semula pada pelanc4ran jersi baharu Sabah FC musim 2021, yang diadakan secara maya petang ini.

Pasukan Sabah juga pernah menggunakan m4skot helang atau SabahH4wks pada 2010 hingga 2014 sebelum kembali kepada Sabah Rhino pada 2015 hingga 2018 dan Tamb4dau pada 2019 hingga 2020.

Kali ini, Sabah FC menampilkan jersi utama atau ‘home’ berwarna merah yang memaparkan imej kepala badak dan dinamakan The Rhin0s.

Jersi kedua pula yang digunakan di tempat l4wan menampilkan imej Gunung Kinabalu yang menjadi kebanggaan rakyat Sabah dikenali sebagai Blue Kinabalu.

Majlis pel4ncaran secara maya yang dihoskan pengacara Farish Aziz itu turut memaparkan rak4man ucapan Ketua Menteri Sabah, Datuk Hajiji Noor; pemangku Presiden Persatuan Bola S3pak Sabah (SAFA), Datuk Seri Bung Moktar Radin dan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Sabah FC, Khairul Firdaus Akbar.

Seramai tujuh pemain Sabah FC terdiri daripada Rawilson Batuil (ketua pasukan), Bobby Gonzales, Amri Yahyah dan Mohd Syukri Baharun bersama tiga penj4ga g0l, Rozaimie Rohim, Robson Rendy Rining dan Joslan Aping turut dit4mpilkan pada majlis itu.

Tidak ketinggalan, majlis itu turut diserikan dengan penampilan istimewa ketua jurulatih, Kurniawan Dwi Yulianto dan pengurus pasukan, Marzuki Nasir.

Sementara itu, Hajij dalam ucapannya menyatakan harapan agar pengurusan Sabah FC dan pemain dapat memberikan k0mitmen tinggi bagi menjul4ng nama Sabah dalam sukan bola s3pak di negara ini.

“Saya yakin kita boleh, The Rhino boleh, Sabah FC boleh. Kita yakin Sabah akan mendapat tempat dalam Liga Malaysia tahun ini,” kata.

Bagi Bung Moktar, beliau yakin dengan prestasi pasukan Sabah FC kali ini lebih baik berbanding musim lalu dan mampu meletakkan Sabah di kedudukan yang baik.

“Berdasarkan persiapan dan perancangan baik dalam kalangan pemain, kita dapat mempamerkan permainan matang yang boleh memberikan cab4ran kepada kawan dan l4wan nanti,” katanya.

Bagi m3niup semangat Sabah FC pada musim ini, pasukan itu turut memperkenalkan lagu tema bertajuk ‘Team Kami’ nyanyian K-Clique hasil ciptaan Anas Amdan, Sa.tugram dan K-Clique sendiri.

Sabah FC turut menawarkan jersi baharu pasukan kepada peminatnya dengan harga RM109 yang boleh dibeli secara dalam t4lian di website Maxumax, www.maxumax.my bermula hari ini atau di Sabah FC Shopee dan outlet ASK Creative bermula 8 Mac ini.

Sumber BH