Minum Air K3ncing Lembu Setiap Hari – Termasuk Law4n C0vid 19 ?

New Delhi: Pelakon Bollywood, Akshay Kumar mend3dahkan beliau minum air kenc!ng lembu setiap hari.

Ia mengikut segelintir rakyat India yang percaya bahawa amalan itu mempunyai manfaat terhadap kesihatan – termasuk mel4wan C0vid-19.

Kumar dianggap sebagai penyokong tegar parti nasionalis Hindu yang dipimpin Perdana Menteri Narendra Modi.

Kerajaan memperuntukkan jutaan dolar bagi penyelidikan produk berasaskan bahan buangan haiwan ternakan untuk mer4wat peny4kit seperti kenc!ng manis dan k4nser.

Tiada bukti saintifik komprehensif bagi menyokong perkara itu, tetapi beberapa ahli politik daripada parti Modi mengesyorkan penggunaan naj!s dan air kenc!ng lembu untuk mel4wan koron4virvs.

Aktor berusia 53 tahun itu juga ketika tampil dalam rancangan pengembara British, Bear Grylls turut mempromosikan amalan itu apabila mereka minum teh dibuat daripada naj!s gajah di kawasan perlindungan harimau India.

“Saya amat teruja. Saya mempunyai air kenc!ng lembu setiap hari atas alasan ayurved!c, jadi itu adalah okay,” kata Kumar menerusi media sosial pada Khamis.

Kebanyakan penganut Hindu percaya bahawa lembu adalah haiwan suci dan minum air kenc!ngnya dengan mend4kwa ia bermanfaat untuk kesihatan.

Kerajaan Moda juga menubuhkan kementerian untuk ayurveda and yoga, dengan Modi mencadangkan pada Jun bahawa yoga membantu memberi perlindungan terhadap C0vid-19.

Setakat ini, 4.6 juta orang di India sudah dijangk!ti C0vid-19 dan ia sudah menyebabkan 76,000 kem4tian.

Sumber-MH