Sudah Tentu Akan Turun Dengan Semangat Baru

Johor Bahru: Kunjungan Johor Darul Ta’zim (JDT) ke Shah Alam men3ntang UiTM FC pastinya ingin membvru kemenangan ketiga berturut-turut pada s4ingan Liga Super di Stadium UiTM, malam esok.

Selepas melakar kemenangan pada dua aksi lalu dengan men3waskan Kedah Darul Aman FC (KDA FC) 2-0 dan Penang FC dengan j4ringan sama ketika beraksi di laman sendiri, baru-baru ini, kini skuad kendalian Benjamin Mora akan bert4ndang ke gelanggang l4wan dalam usaha membawa pulang tiga mata.

Sudah tentu perancangan r4pi dilakukan pengendali dari Mexico itu bagi memastikan tidak terper4ngkap dengan taktik permainan skuad kendalian Frank Bernhardt yang kebanyakannya dibarisi pemain baharu yang mampu menggug4t peluang JDT untuk kekal di persada liga.

“Secara jujurnya, saya tidak mahu mengambil pendekatan apa yang berlaku ketika aksi musim lalu. Ya… kami menang 2-1 musim lalu tapi ia hanya aksi satu perl4wanan sahaja dan kami tidak bertandang ke Shah Alam akibat jadual liga dipendekkan hanya satu pusingan.

“Kami dibarisi pemain baharu dan berwajah baru, sudah tentu kami akan turun dengan semangat yang baru namun dalam pembvruan mencari tiga mata, kami harus berwaspada dengan anc4man UiTM FC yang turut dibarisi pemain baharu.

“Mungkin UiTM FC akan tampil dengan corak permainan yang berbeza kerana jurulatih mereka sudah tentu mahukan kemenangan pertama buat pasukan itu yang masih belum mengut!p sebarang mata selepas beraksi dalam dua perl4wanan,” katanya.

Mora menganggap skuad The Lion Troops cukup `berahsia’ kerana pasukan itu mampu tampil dengan corak permainan taktikal menarik dan ada ketika mereka akan beraksi dengan cara bert4han dan semua itu boleh mengganggu perancangan taktikal JDT.

Mengenai status pemain import baharu skaud Harimau Selatan, Bergson da Silva, Mora enggan mengesahkan sama ada pemain dari Brazil itu akan diturunkan pada perl4wanan itu memandang beliau baru sahaja menjalani latihan selepas menamatkan tempoh kuar4ntin.

“Kita akan tengok keadaannya sama ada bersedia atau tidak diturunkan men3ntang UiTM FC kerana dia baru sahaja menjalani latihan bersama pemain lain dan kesesuaian untuk mengenali corak permainan rakan sepasukan perlu sedikit masa,” kata Mora.

Sumber MH