Mulut disumb4t kulit durian

Tindakan dua lelaki mencur! durian di sebuah dusun di Kampung Berchat, Lubuk Gajah, Changkat Jering, Taiping, mengund4ng pad4h apabila mereka diberk4s pemilik kebun dan penduduk kampung awal pagi kelmarin.

Sebagai bal4san, penduduk kampung menyumb4t mulut kedua-dua pencur! itu dengan kulit durian sebelum diserahkan kepada polis untuk tind4kan lanjut.

Ketua Polis Daerah Taiping, Asisten Komisioner Osman Mamat, berkata dalam kejadian 3 pagi itu, pemilik kebun berusia 69 tahun bersama dua rakannya pergi ke kebunnya di kampung itu untuk mengutip buah durian .

Beliau berkata, sebaik tiba di situ, mereka ternampak kenderaan Toyota Hilux serta melihat kelibat dua lelaki mencur! durian di dusun itu sebelum dit4ngkap dengan bantuan penduduk kampung.

“Hasil sias4tan, polis mendapati kedua-dua susp3k berusia 28 dan 30 tahun mengambil kesempatan memasuki kebun penduduk pada sebelah seawal pagi dan mengutip durian yang luruh.

“Pemer!ksaan pada but kenderaan, menemui raga yang mengandungi 30 durian berharga kira-kira RM500, dipercayai dicur! dari kebun pemilik,” katanya dihubungi media, malam tadi.


Menurutnya, tangk4pan bersama barangan k3s dibawa ke Balai Polis Changkat Jering dan susp3k direm4n selama tiga hari sehingga 16 Jun ini.

“Polis juga menjalankan sias4tan sama ada susp3k mempunyai hubung kait dengan beberapa k3s kecur!an lain yang dilap0r berlaku di sekitar Taiping.

“K3s disi4sat mengikut Seksy3n 379 K4nun Kes3ksaan dan sias4tan lanjut masih diteruskan,” katanya.

Sumber : https://www.hmetro[.com.]my/utama/2020/06/589792/kantoi-mencuri-mulut-disumbat-kulit-durian