Nasib Tidak Menyebelahi Melaka United

MELAKA: Penang FC terus memper4gakan aksi gar4ng selepas meraih kemenangan ke atas Melaka United 2-1 pada aksi Liga Super di Stadium Hang Jebat malam ini.

Keputusan terbabit menyaksikan mereka meraih kemenangan ketiga berturut-turut untuk muncul penc4bar terkuat musim ini menerusi aksi menarik terutama pada 45 minit pertama.

Kehadiran lebih 3,000 penyokong setia sedikit menyvntik semangat Melaka namun ia tidak cukup untuk meraih mata maksimum.

Malah, kek4lahan kepada Johor Darul Ta’zim (JDT) minggu lalu masih belum cukup memb4ngkitkan api perju4ngan skuad itu walaupun peluang hadir seawal minit kedua menerusi percubaan Manuel Ott namun sekadar mengg3gar palang gol pelawat.

Dalam pada itu, Penang yang lebih tersusun mula mencipta peluang pada minit ke-20 namun remb4tan Muhammad Al Hafiz mudah diselamatkan penjaga gol Khairul Fahmi Che Mat.

Akhirnya gol pertama pelawat hadir menerusi remb4tan kenc4ng bekas peny3rang Melaka, Anselmo Casagrande pada minit ke-39 sekali gus meng3jutkan barisan tuan rumah.

Gol terbabit berpunca daripada hantaran lintang Muhammad Al Hafiz yang menuju tepat kepada Casagrande untuk dia memilih melakukan remb4tan ke kiri gawang Hang Tuah sekali gus menghadiahkan j4ringan pertama pelawat.

Babak kedua memperlihatkan Penang terus mengg4nas selepas sekali lagi Casagrande mel3dak gol kedua pada minit ke-48.J4ringan bermula daripada hantaran Muhammad Al Hafiz yang dit4nduk ke belakang oleh Ryuji Prabowo menuju ke Casagrande yang mudah men3waskan Khairul Fahmi.

Ketinggalan dua gol, skuad Hang Tuah merapatkan kedudukan menerusi tandvkan pemain gantian, Stefan Nikolic pada minit ke-62 selepas menyudahkan sep4kan percuma S Kumaahran.

Sumber BH