Negeri Sembilan FC Berjaya Elak R3bah Dilaman Sendiri

Seremban: Negeri Sembilan FC (NSFC) gag4l meneruskan r3ntak kemenangan apabila sekadar seri dengan Terengganu FC II, 2-2, dalam s4ingan Liga Perdana, di Stadium Tuanku Abdul Rahman, Paroi, sebentar tadi.

Biarpun tampil berbekalkan dua kemenangan yang diraih sebelum ini, namun Negeri Sembilan diberikan tent4ngan s3ngit pasukan law4n hingga menyuk4rkan mereka meraih kemenangan.

Pelawat terlebih dulu membuka tir4i j4ringan seawal minit ke-9 menerusi Mohamad Ramzi Sufian.

J4ringan itu berpunca daripada gerakan pantas Mohamad Ramzi dari bahagian tepi dan dia yang menerima bola dari bahagian tengah berjaya melepasi pertahanan tuan rumah sebelum mer3mbat deras ke bahagian tepi kiri pintu g0l Negeri Sembilan sekali gus men3waskan penjaga gol, Mohd Kaharuddin Abd Rahman.

J4ringan itu meny3ntap semangat anak buah K Devan dan mereka dilihat cuba meningkat as4kan ke kubu l4wan menerusi ser4ngan bertali arus bagi mendapatkan g0l.

Skuad Hobin Jang Hobin mendapat dua peluang terbaik menerusi sep4kan bola mati oleh Alain Thierry Akono dari jarak kira-kira 20 meter di luar kotak penalti pada minit ke-17, namun sep4kan peny3rang berasal dari Cameroon itu sedikit melepasi palang.

Peluang kedua diperoleh pada minit ke-26, apabila lorongan bola Alain Akono ke kawasan pintu g0l TFC II, g4gal dit4mpan dengan baik Muhammad Faris Danial Mat Nasir.

Bagaimanapun usaha dan kerja ke4as barisan depan Negeri Sembilan untuk mendapatkan g0l akhirnya berhasil apabila peny3rang, Rafael Gomes Oliveira , yang menerima bola dari bahagian tepi, berjaya memperdayakan dua pertahanan pelawat sebelum mel3dak g0l penyamaan pada minit ke-30 sekali gus men3waskan penjaga gol TFC II, Mohd Suhaimi Husin.

Berbanding pada awal permainan yang dilihat TFC II lebih mendom!nasi permainan, pada penghujung babak pertama kedua-kedua pasukan dilihat lebih berhati-hati bagi mengelak gaw4ng dibol0si.

Bersambung babak kedua, TFC II tidak menunggu lama untuk mendapatkan g0l kedua apabila Engku Muhamad Nur Shakir Engku Yacob yang tidak k4wal, mudah men4nduk bola ke gaw4ng Negeri Sembilan pada minit ke-49.

Bagaimanapun, Negeri Sembilan kembali menyamakan kedudukan menerusi sep4kan padu dari jarak kira-kira 25 meter oleh pemain gantian R Barathkumar yang terkena pemain pertahanan TFC II sebelum bola men3rjah j4ring pada minit ke-58 untuk mengik4t 2-2.

Kedua-dua pasukan kemudiannya saling menggandakan as4kan ke kubu l4wan masing-masing dalam usaha mendapatkan kemenangan.

Namun, usaha itu tidak kesampaian apabila mereka berpuas hati dengan kedudukan seri dengan masing-masing meraih satu mata.

Sumber MH