P3ngsan Tunggu J3nazah

Kuala Terengganu: Beberapa kali p3ngsan sepanjang tempoh menunggu jen4zah suami dan anaknya, bersama air mata yang tidak henti mengalir hingga perlu ditenangkan keluarga.

Begitu keadaan Siti Hawa Mohd Sebari, 30, yang hilang dua insan kesayangan serentak dalam kem4langan di simpang tiga Jalan Gong Badak berhampiran Taman Perumahan Mega, Kuala Nerus, dekat sini, jam 7 malam kelmarin.

Leftenan Maritim Md Firdaus Omar, 35, dan anak sulungnya, Muhammad Lutfil Al-Hadi, 8, meninggal dun!a di tempat kejadian kerana kec3deraan par4h dialami.

Kehilangan meng3jut itu bukan hanya memilvkan Siti Hawa, bahkan ahli keluarga dan kenalan arw4h yang berkumpul di pekarangan Jabatan Perubatan Forensik Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) untuk mengurus jen4zah sebelum dibawa pulang ke Kota Tinggi, Johor untuk pengebvmian.

Menurut bapa Md Firdaus, Omar Endut, 71, kehilangan itu sukar diterima apatah lagi, dia sendiri tidak pernah berpisah dengan arw4h sejak kecil hinggalah anaknya menyertai Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) pada 2008.

JEN4ZAH Md Firdaus dan anaknya disembahyangkan di HSNZ sebelum dihantar ke Kota Tinggi, Johor untuk pengebvmian. FOTO Zaid Salim.

“Tapi hari ini (semalam) kami berpisah buat selama-lamanya. Dia anak yang sangat bertanggungjawab kepada keluarga,” katanya yang tetap reda dengan qada dan qadar Allah SWT.

Omar berkata, Allahy4rham sangat menyayangi Muhammad Lutfil dan banyak menghabiskan masa bersama kanak-kanak itu ketika pulang bercuti di rumah keluarga di Tambun, Perak, mahupun keluarga mentua di Felda Adila, Kota Tinggi.

Sementara itu, bapa mentua arwah, Mohd Sebari Kobon, 72, berkata, pemergian menantu dan cucunya meninggalkan kesan yang mendalam terhadap keluarga.

Katanya, Muhammad Lutfil pula disifatkan cucu yang menghormati orang tua serta rajin membaca al-Quran.

Jen4zah dua beranak itu dibawa ke Ibu Pejabat Maritim Malaysia Terengganu sebelum dihantar ke Kota Tinggi dengan van jen4zah maritim untuk disem4dikan dalam satu liang l4had di Tanah Perkvburan Islam Felda Adila.

Sumber-MH