Peluang Cavani Balas D3ndam

London: Edinson Cavani membuktikan keputusan Manchester United menandatanganinya dengan kontrak dua tahun adalah tepat selepas peny3rang veteran Uruguay itu menghadiahkan kemenangan di Southampton, kelmarin.

Pemain berusia 33 tahun itu yang masuk sebagai pemain gantian ketika United ketinggalan 0-2 mel3dak dua gol dan mencipta bantuan jar!ngan kepada Bruno Fernandes sekali gus mengimbau era gemilang ketika di bawah kendalian Alex Ferguson.

Tetapi kegembiraan Cavani itu dic3mari dengan ciapan kontr0versinya di Instagram apabila menggunakan perkataan Sepanyol ‘negrito’ (hitam) sebagai membalas mesej kepada ucapan tahniah kepadanya.

Dia boleh dig4ntung tiga perl4wanan domestik oleh Persatuan Bola S3pak (FA) di atas kes4lahan mengeluarkan kenyataan berb4ur perkauman di media sosial.

Bagaimanapun, Cavani masih boleh beraksi dalam sa!ngan Liga Juara-Juara dan berpeluang membalas d3ndam ke atas bekas kelabnya, Paris Saint-Germain selepas disisihkan juara Perancis itu pada perl4wanan di Old Trafford awal pagi Khamis ini.

Penjaring terbanyak sepanjang zaman PSG itu dibenarkan meninggalkan kelab dengan perpindahan percuma apabila kontraknya tamat pada Jun lalu malah tidak menyaksikan aksi final Liga Juara-Juara pada Ogos.

Cavani pulang ke negaranya dan bekerja di ladang untuk mengekalkan tahap kecergasan sehinggalah United menghubunginya pada hari terakhir jendela perpindahan pada Oktober dan menawarkan kontrak £210,000 (RM1.14 juta) seminggu.

Selepas tujuh bulan ‘terp3ram’, Cavani akui dia memerlukan masa menyesuaikan diri di Manchester tetapi impaknya ketika men3ntang Southampton menunjukkan dia masih memiliki naluri pemvsnah yang amat diperlukan skuad Ole Gunnar Solskjaer.

“Memiliki penyudah seperti itu amat penting kepada kami. Kami tidak memilikinya sejak pemergian Romelu (Lukaku). Anthony (Martial), Marcus (Rashford) dan Mason (Greenwood) adalah peny3rang yang berbeza. Dia memberikan kami keseimbangan dan kami mahu menggabungkannya, jadi Cavani menyumbangkan impak yang besar.”

Kemenangan ke atas Basaksehir kembali mengukuhkan United sebagai pendahulu Kumpulan H selepas t3was mengejut di Istanbul manakala PSG berdepan penyingkiran awal jika mereka t3was kepada United.

MH