Pemain Ragbi Terengganu Buat Kerja Amal

Kuala Terengganu: Prihatin dengan nasib yang mel4nda m4ngsa pasca b4njir, pasukan ragbi lelaki dan wanita Terengganu turun padang membantu penduduk yang terj3jas di daerah Kemaman pada Isnin lalu.

Yang Dipertua Persatuan Ragbi Negeri Terengganu (PRNT), Amir Amri Mohamad berkata, bantuan berkenaan adalah sebagai tanda prihatin kepada penduduk yang terj3jas teruk berikutan b4njir yang mel4nda di daerah berkenaan.

Beliau yang juga Timbalan Presiden Kesatuan Ragbi Kebangsaan berkata, Kemaman adalah destinasi pertama persatuan itu membantu mereka yang terj3jas.

“Bantuan yang dihulurkan persatuan diharap mampu meringankan pend3ritaan penduduk yang terj3jas, selain ia mampu menyemai semangat membantu dan bergotong-royong dalam kalangan pemain,” katanya.

Seorang pemain, Puteri Nurfatihah Abdul Rahman berkata, usaha murni cetvsan idea PRNT ini boleh menanam semangat bantu-membantu dalam kalangan pemain.

“Bagi saya, tugas kita bukan hanya untuk bersukan tapi juga seperti orang lain, jadi bila ada orang susah seperti m4ngsa banjir kita wajiblah bantu mereka.

“Ini juga salah satu latihan kepada pemain bukan hanya di padang semata-mata juga melalui aktiviti gotong-royong,” katanya.

Gotong-royong yang dilakukan di Kampung Tempurung itu disertai 28 pemain selain barisan jurulatih dan pihak persatuan.

Selain membantu menyediakan persiapan makanan di pusat operasi bencana, mereka turut sama membersihkan rumah penduduk yang terj3jas dil4nda b4njir.

Usaha PRNT yang turut berperanan sebagai pertubuhan bukan kerajaan (NGO) ini juga sedikit sebanyak dilihat mampu memberikan bantuan tenaga kerja serta sokongan moral buat mereka yang terkesan berikutan mus!bah b4njir ini.

Sumber-MH