Pemain Yang Terp4ksa G4ntung But Boleh Cuba Cara Ini

Kuala Lumpur: Pemain bola s3pak yang terp4ksa mengg4ntung but ekoran pand3mik Cov!d-19 hingga menjej4skan pendapatan keluarga boleh berhubung dengan Yayasan Kebajikan Atlet Kebangsaan (Yakeb) bagi mendapatkan bantuan.

Jelas bekas pemain kebangsaan, Khalid Ali, pemain tidak perlu m4lu untuk tampil ke depan bagi mendapatkan sokongan dan khidmat bantuan daripada Yakeb yang sememangnya diwujudkan untuk membantu bekas atlet.

“Jangan m4lu dan seg4n, jika ada mas4lah dari segi kewangan, insya-Allah Yakeb boleh bantu. Tak banyak tetapi bolehlah untuk ringankan beban yang ditanggung.

“Kalau ada pemain yang pernah beraksi buat Malaysia di pentas antarabangsa itu kelebihan buat mereka untuk menerima bantuan yang biasanya daripada aspek kesihatan.

“Tapi kalau ada yang nak berniaga, mereka boleh buat kertas kerja dan Yakeb boleh bantu mudahkan permohonan dengan agensi kerajaan yang lain.

“Perkara paling penting kena usaha dan jangan berpvtus asa. Insya-Allah ada jalan untuk membantu mereka,” katanya kepada Arena Metro.

Terdahulu, menerusi lap0ran akhbar ini, beberapa pemain Liga-M terp4ksa mengucapkan selamat tinggal kepada arena bola sep4k tempatan dek kerana pen4ngan pand3mik Cov!d-19 ketika ini.

Antara bekas pemain negara yang bersara awal adalah Daudsu Jamaluddin dan Raimi Mohd Nor apabila masing-masing memilih dunia e-sukan dan membantu perniagaan keluarga untuk meneruskan kelangsungan hidup.

Khalid turut menasihati supaya pemain membuat simpanan untuk masa depan.

“Saya nak ingatkan pemain yang masih bermain untuk buat simpanan. Jangan terlalu bor0s kerana karier bola sep4k ini tak lama.

“Macam anak saya, Alhamdulillah ikut nasihat saya dan sekarang kehidupan mereka lebih terjamin. Anak saya pun main bola sampai negeri dulu, tapi mereka beringat,” katanya.

Sumber MH