Penantian Hampir Seminggu Akhirnya Menemui Noktah

BACHOK: Penantian hampir seminggu keluarga m4ngsa bot terbalik yang hilang akhirnya menemui noktah apabila m4ngsa terakhir, Arman Ismail, 42, ditemui terapung di laut kira-kira 40 batu nautika dari Jeti Perikanan Kemasin, jam 2.20 petang, hari ini.

Penemuan k0rban kelapan trag3di itu ditemui nelayan dan anggota Agensi Penguatkuasa Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) yang membuat rondaan dalam operasi mencari dan menyelamat (SAR).

Ketua Polis Daerah Bachok, Deputi Superintendan Shamsulmuddin Sulaiman, berkata jen4zah mangsa tiba di jeti jam 5.12 petang tadi.

Katanya, pengesahan identiti m4ngsa disahkan Arman berdasarkan pakaian oleh kakak m4ngsa, Aida Ismail, 50, dan keluarga berdasarkan pakaian m4ngsa.

“Selain itu, pemeriksaan pada m4yat turut menemukan kad pengenalan diri, kad bank dan dokumen mengandungi nama m4ngsa.

“Penemuan ini menjadikan kesemua m4ngsa yang hilang sudah berjaya ditemui kesemuanya,” katanya ketika sidang media di sini, hari ini.

Beliau berkata, jen4zah m4ngsa yang berasal dari Bukit Marak itu dibawa ke Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZII) Kota Bharu, untuk b3dah siasat.


Kakak m4ngsa, Aida Ismail, (depan) dan isteri tek0ng bot, Halifa Mohd Noor, 47 (belakang) yang juga saudara m4ngsa, Arman Ismail, hadir membuat pengecaman identiti m4ngsa yang ditemui hari ini dan dibawa ke Jeti Perikanan Kemasin, Bachok. – NSTP/Nor Amalina Alias

Sementara itu, Pengarah Maritim Malaysia Kelantan, Kepten Muhd Nur Syam Asmawie Yaacob, berkata m4yat m4ngsa terakhir ini dijumpai kira-kira 31.4 batu nautika daripada jarak lokasi kejadian bot terbalik.

Katanya, m4ngsa terakhir ini ditemui pada jarak tiga batu nautika daripada m4yat m4ngsa yang ketujuh ditemui juga pada hari ini.

“Maritim Malaysia berjaya membawa balik m4yat m4ngsa dengan bantuan nelayan dan kerjasama daripada semua pihak dan agensi yang terbabit dalam SAR.

“Kita akan terapkan kerjasama seperti ini dalam operasi akan datang kerana kita sudah melihat dengan bantuan sistem Sarop dan nelayan dan agensi, kita dapat selesaikan pencarian dengan cepat,” katanya.

Isnin lalu, sebuah bot yang dinaiki 20 individu termasuk tek0ng bot terbalik di Perairan Kemasin mengakibatkan 12 m4ngsa selamat, empat men!nggal dunia dan empat m4ngsa hilang.

Bagaimanapun, m4ngsa yang hilang disahkan men!nggal dunia selepas mereka ditemui satu-persatu sehingga baki dua lagi m4ngsa berjaya ditemui sekali gus hari ini.

Sumber-BH