Pengendali KDA FC Tetap Memuji Pemainnya

ISKANDAR PUTERI: Meskipun t3was dan gagal membawa pulang Piala Sultan Ahmad Shah, pengendali Kedah Darul Aman FC (KDA FC) Aidil Shahrin Sahak tetap memuji pemainnya terutama barisan pertahanan.

Aidil Shahrin berkata, kelibat empat pemain tempatan, Rodney Celvin Akwensivie, Syazwan Tajuddin, Rizal Ghazali dan Fairuz Zakaria tidak kekok mengh4lang gerakan berb4haya barisan ser4ngan Johor Darul Ta’zim (JDT).

Walaupun t3was 2-0 di tangan skuad Harimau Selatan pada aksi Sumbangsih mer3but Piala Sultan Ahmad Shah di Stadium Sultan Ibrahim, malam tadi, pengendali dari Singapura itu tetap bangga barisan pemainnya yang berusaha memberi tent4ngan.

“Di sebalik pengu4saan JDT, saya tetap berpuas hati dengan barisan pemain pertahanan yang dibarisi pemain tempatan selepas kami kehilangan Renan (Alves) akibat kec3deraan dan mereka menyerap tek4nan dan memat4hkan ser4ngan berb4haya pasukan l4wan.

“Pemain muda seperti Fairuz (Zakaria) bertindak baik untuk mengh4lang gerakan berb4haya Safawi (Rasid), malah Syazwan (Tajuddin) dan Rodney (Celvin Akwensivie) juga membentuk kekuatan bent3ng pert4hanan.

“Namun akhirnya kita terp4ksa menerima hakikat JDT lebih mantap ditambah pula kelebihan ber4ksi di laman mereka sendiri dan jangan lupa mereka memiliki ramai pemain kebangsaan,” kata Aidil.

Menurut Aidil, barisan pemain KDA FC kebanyakannya adalah muka baharu berbanding skuad bimbingan Benjamin Mora yang sudah beraksi bersama sejak tiga musim lalu.

“Bagi KDA FC, kami perlu membentuk kombinasi yang lebih konsisten memandangkan persiapan pada musim ini tidak mencukupi.

“Apapun pemain saya sudah beri yang terbaik walaupun dalam tempoh singkat persiapan berdepan JDT. Kami akan cuba meningkatkan kualiti permainan kerana perl4wanan pertama men3ntang pasukan kuat bukannya mudah,” katanya.

Sumber BH