Penjaga G0l Sarawak United Engg4n Dabik Dada

Kuala Lumpur: “Prestasi yang saya pamerkan di Sarawak United, bukan atas saya seorang sahaja tetapi adalah kerjasama rakan sepasukan, bukan sahaja mereka yang bermain di bahagian pertahanan tetapi semua pemain,” kata penjaga gol Sarawak United, Sharbinee Allawee.

R3kod Sharbinee di Sarawak United musim ini cukup menakjubkan apabila hanya dibol0si satu sahaja gol dalam enam perl4wanan, paling terendah antara 23 pasukan buat masa ini.

Malah, Sharbinee berjaya mempertahankan gawang Sarawak United tidak b0los sepanjang tempoh 450 minit (lima perl4wanan) sebelum pemain Skuad Projek FAM-MSN, Azhad Harraz Arman, menjadi pemain pertama menew4skannya melalui sep4kan pen4lti pada minit 57.

Walaupun di Liga Perdana, Sharbinee tetap gembira dengan r3kod dipamerkan di bent3ng yang menjadi salah satu kunci kekuatan Sarawak United untuk bergelar pendahulu, dua mata mengatasi Johor DT II dan Negeri Sembilan FC.

Menurut Sharbinee, dia sama sekali tidak menyangka mampu tampil dengan prestasi sebegini memandangkan hanya bersama dengan pasukan selama seminggu sebelum sep4k mula liga.

“Kalau diikutkan, saya rasa gembira dengan keserasian yang terpamer sesama kami biarpun pasukan ini sebenarnya lebih separuh terdiri pemain-pemain baharu.

“Saya sendiri di saat-saat akhir masuk ke Sarawak United selepas dipelawa daripada jurulatih (E Elavarasan), kalau diikutkan saya ada fikir hendak bersara ekoran tiada tawaran yang datang selepas keluar dari Pahang.

“Namun mungkin pengalaman yang ada pada sebahagian besar pemain dalam pasukan menjadikan kami cepat memahami cara permainan masing-masing dan ini sudah terbukti sejak perl4wanan pertama lagi, ” katanya.

Aksi men3ntang Kuching City FC, Terengganu FC II dan Kelantan FC memperlihatkan Sharbinee muncul antara watak penting kemenangan pasukan apabila banyak menyelamatkan percubaan berb4haya l4wan.

Sharbinee yang berusia 35 tahun adalah bekas penjaga gol kebangsaan pada tahun 2009-2011 serta pernah beraksi di Sukan Sea Laos, banyak menghabiskan kariernya di Terengganu iaitu kira-kira 10 tahun selain Selangor, Kuala Lumpur dan Pahang.

Selain itu, peny3rang Sarawak United, Uche Agba turut memegang r3kod penj4ring terbanyak di Liga Perdana dengan lapan g0l buat masa ini selepas mel3dak empat j4ringan ketika memb3nam Skuad Projek FAM-MSN, 7-1 pada 10 April lalu.

Menyentuh aksi di bulan Ramadan, Sharbinee mengharapkan pasukannya terus konsisten bagi mempertahankan kedudukan di tangga teratas untuk mencerahkan laluan ke Liga Super pada musim 2022.

Malah, sebagai pemain berpengalaman, dia sudah mengetahui cara terbaik dalam memastikan tahap kecergasan tidak terj3jas biarpun dalam situasi berpuasa.

“Bermain di bulan Ramadan adalah satu situasi yang biasa bagi kami dan sebagai pemain, sudah tentu kami kena k4wal cara pemakanan semasa berbuka dan sahur.

“Seperti di Sarawak, pasukan akan berlatih di sebelah malam iaitu selepas berbuka agar kami berada di tahap lebih baik selain menyesuaikan diri bermain pada jam 10 malam.

“Saya yakin pasukan mampu mengekalkan prestasi sama dalam lima perl4wanan yang berlangsung di bulan Ramadan ini bagi memastikan kami kekal pendahulu sebelum liga berehat nanti, ” katanya.

Sarawak United bakal melayani kunjungan PDRM FC di Stadium Hang Jebat pada Jumaat ini.

Sumber MH