Penjelasan Pengendali JDT Terhadap Penampilan JDT

Johor Bahru: Pengendali Johor Darul Ta’zim (JDT), Benjamin Mora menegaskan corak permainan ditampilkan barisan pemainnya bukan seperti dirancang selepas berg3lut mencipta kemenangan 3-1 ke atas UiTM FC pada aksi Liga Super di Stadium Sultan Ismail, Iskandar Puteri, semalam.

Katanya, apa yang dipamerkan barisan pemainnya terutama pada babak pertama tampak begitu gugvp dan kerap melakukan kes4lahan yang memudahkan UiTM FC mengimbangi corak permainan sehingga mampu menj4ringkan gol.

“Ia aksi yang suk4r pada 35 minit babak pertama walaupun kami meng4wal permainan dan gerakan tapi hanya sedikit kesil4pan ketika penghujung babak pertama, UiTM FC mengambil kesempatan menj4ringkan gol.

“Lawan tampil corak permainan tersusun dan bertahan dengan kemas sehingga kami suk4r mem3cah bent3ng mereka. Namun kami sedar apa yang berlaku dan apabila aksi bersambung pemain tampak mahu b4ngkit daripada persembahan kurang meyakinkan di babak pertama,” katanya.

Ditanya mengenai perubahan di saat akhir apabila mengeluarkan Leandro Velazquez walaupun pada awalnya tersenarai dalam kesebelasan utama, Mora menegaskan pemain itu mengalami kec3deraan dan memasukkan Nazmi Faiz Mansor di posisi tengah.

Katanya, keced3raan tidak serius namun enggan mengambil ris!ko dan bertindak melakukan romb4kan kecil kerana Velazquez perlu pulih sepenuhnya untuk aksi men3ntang Selangor, Rabu ini dan ia aksi penting buat JDT.

Sementara itu, pengendali UiTM FC, Frank Bernhardt jelas kec3wa dengan kualiti permainan barisan pemainnya walaupun pada babak pertama mereka mampu memberi tent4ngan s3ngit terhadap anak didik Benjamin Mora dengan mencipta gol pada penghujung aksi pertama.

“Apabila aksi bersambung pada babak kedua, pemain saya seolah-olah terp4ku dengan corak permainan pantas yang dipamerkan JDT dan mereka hil4ng kons3ntrasi sehingga membuka ruang buat l4wan menj4ringkan gol.

“Kami turun dengan barisan agak temp4ng selepas beberapa pemain utama mengalami kec3deraan dan menurunkan pemain bawah 21 tahun yang bermain dengan baik tapi ia tidak bertahan lama dan kami dihvkum dengan kek4lahan.”

Sumber-MH