Penyokong Pasukan Kelantan Kena Bersabar

HAMPIR kesemua venue perl4wanan Liga Malaysia (Liga-M) yang mula menerima kehadiran semula penonton awal bulan ini menunjukkan tahap pematuhan prosedur op3rasi standard (SOP) yang tinggi.

Ketua Pegawai Eksekutif MFL, Datuk Ab Ghani Hassan berkata, hanya Stadium Sultan Muhammad IV di Kota Bharu yang digunakan pasukan Liga Premier Kelantan United FC dan Kelantan FC masih belum dibuka kepada penonton susulan arahan kerajaan negeri sebagai langkah memb3ndung penul4ran Cov!d-19 di negeri berkenaan.

Beliau berkata, meskipun terdapat lap0ran pel4nggaran SOP di beberapa venue, ia disifatkan sebagai k3s terpencil dan tidak menj3jaskan kejayaan badan pentadbir bola s3pak itu serta pasukan bert4nding dalam mengendalikan protokol pengurusan penonton ditetapkan kerajaan.

“Garis panduan SOP yang utama diikuti dengan begitu baik seperti kaedah kemasukan penonton, pembelian tiket dalam talian, mengamalkan penjarakan fizikal di tempat duduk penonton selain pergerakan keluar penonton selepas tamat perl4wanan.

“Cuma untuk sesetengah venue ada kel3mahan perlu diperbaiki dari semasa ke semasa antaranya apabila terdapat penyokong yang pergi ke tandas waktu rehat separuh masa perl4wanan,” katanya pada sesi ramah mesra bersama media di Ibu Pejabat MFL di Kelana Jaya pada Khamis.

Menurut SOP protokol pengurusan penonton ditetapkan, penyokong hanya dibenarkan ke tandas sebelum atau semasa perl4wanan berlangsung.

Bermula awal minggu ini, aksi Liga-M menyaksikan penyokong kembali ke stadium selepas kejayaan dua perl4wanan projek perintis kemasukan penonton ke stadium iaitu di Stadium Sultan Ibrahim, Iskandar Puteri dan Stadium Bola S3pak Kuala Lumpur, Cheras masing-masing pada Jumaat dan Sabtu lepas.

Sementara itu, dengan pengenalan SOP ditetapkan kerajaan, Ab Ghani yakin perjalanan sa!ngan Liga-M musim ini akan berlangsung seperti dirancang termasuk sa!ngan Piala Malaysia yang dijadual bermula pada Ogos.

“Di peringkat MFL kita tidak nampak Liga-M akan dit4ngguhkan, kecuali ada k3s melibatkan pasukan yang ingk4r SOP yang telah ditetapkan sehingga terjadinya penul4ran COV!D-19 dalam kalangan pemain dan pegawai pasukan,” katanya.

Untuk r3kod, sa!ngan Liga-M musim lalu menyaksikan beberapa penangguhan terp4ksa dilakukan selain jumlah perl4wanan Liga Super serta Liga Premier dikurangkan dan k3mpen Piala Malaysia, Piala FA serta Piala Cab4ran dibat4lkan ekoran imp4k pand3mik Cov!d-19.

Sumber SH