Perkongsian Pengalaman Membantu Orang Yang Tidak Dikenali

Gerik: “Saya dan rakan tidak mengenalinya tetapi bantu kerana kasihan. Mungkin Allah gerakkan hati kami untuk menolongnya,” kata bapa dua anak, Mohd Azam Mohd Sariff.

Mohd Azam memberi reaksi itu bagi mengul4s perk0ngsian pengalaman membantu lelaki berbangsa India tidak dikenalinya di Facebook (Fb) yang tul4r.

Berk0ngsi kisah berkenaan, Mohd azam berkata, dia bersama dua lagi rakannya terser3mpak dengan lelaki berkenaan, 5.30 petang kelmarin ketika menaiki kereta dalam perjalanan dari Ipoh menuju ke sini (Gerik).

“Dalam perjalanan itu, kami tern4mpak lelaki berkenaan membawa topi keledar berhampiran lampu isyarat dekat Jalan Sauk.

“Lelaki itu kelihatan ser4but dan kami kemudian menghampirinya untuk bertanya apa mas4lahnya.

“Rupanya, motosikalnya ros4k dan sudah lebih sejam dia menunggu bas tetapi tidak ada selain cuba men4han kenderaan tetapi tiada yang berhenti menumpangkannya,” katanya ketika dihubungi Harian Metro.

Atas rasa simp4ti, Mohd Azam dan dua rakannya bersetuju membawa lelaki berkenaan ke destinasi yang ingin dituju iaitu Kota Tampan.

“Mulanya lelaki itu cerita masal4hnya. Kemudian, meminta izin menump4ngkannya dan tidak t4kut kerana kami bertiga.

“Lagipun, destinasi yang ingin dituju itu sehala dengan laluan kami ke Ipoh jadi apa salahnya membantu.

“Ikutkan, kami mahu hantar lelaki itu sampai ke rumah tetapi dia menol4k kerana mahu diturunkan di simpang jalan berhampiran saja,” katanya.

Mohd Azam berkata, niatnya berk0ngsi kisah itu di Fb hanya sekadar untuk menceritakan pengalaman dilaluinya.

“Tak sangka pula hantaran itu tul4r dan di sebalik kata positif, ada juga meng3cam kerana menganggap saya mahu menunjuk kebaikan dilakukan.

“Sedangkan, saya dan rakan tidak terfikir untuk meraih perhatian kerana kami hanya mahu membantu lelaki berkenaan yang dalam kesus4han.

“Suka atau tidak hak individu tetapi saya bersyukur jika perk0ngsian itu memberi inspirasi kepada orang lain untuk melakukan kebaikan terutama pada bulan Ramadan ini,” katanya.

Sumber BH