Perlu Dilakukan Supaya Selangor FC Tidak Tengg3lam

STATUS Selangor FC sebagai antara kuasa besar bola sep4k tanah air sejak beberapa dekad lalu tidak akan menjej4skan sokongan padu peminat dan penyokong The Red Giants untuk kembali mengg4matkan stadium walaupun harga tiket kelab yang berpangkalan di Lembah Klang itu naik sehingga RM30.

Pensyarah Kanan Fakulti Sains Sukan dan Rekreasi UiTM Shah Alam, Mohd Sadek Mustafa berkata, ‘pemain ke-12’ The Red Giants seharusnya memahami dan terus memberikan dokongan dalam memastikan Selangor terus memberi tent4ngan s3ngit kepada gergasi Liga-M, Johor Darul Ta’zim (JDT).

“Penyokong-penyokong setia kecuali penyokong yang hanya datang menyokong pada perl4wanan final Piala FA atau Piala Malaysia, tidak seharusnya mempersoalkan isu-isu surv!val kelab masing-masing dengan kenaikan harga tiket pada era norma baharu ini.

“Mereka yang menonton perl4wanan di stadium perlu mempunyai niat membantu surv!val kelab pada masa depan kerana tanpa kenaikan harga tiket secara tidak langsung meletakkan kelab dalam keadaan kerug!an, sekali gus mended4hkan kelab kepada tindakan undang-undang dalam isu pembayaran gaji.

“Sekiranya ingin memastikan Selangor tidak tengg3lam pada s4ingan Liga Super penyokong tegar The Red Giants perlu hadir ke stadium selepas kebenaran dibenarkan oleh kerajaan.

“Saya berharap penyokong-penyokong yang tulen dapat hadir ke stadium dengan limitasi semasa yang terp4ksa dih4rungi kelab-kelab masing-masing berikutan imp4k pand3mik Cov!d-19 ini,” katanya kepada Sukan Sinar pada Isnin.

Mohd Sadek berkata demikian ketika mengulas kenaikan harga tiket sebanyak RM30 bagi perl4wanan Liga Super melibatkan pertemuan Selangor men3ntang Kedah di Stadium Majlis Bandaraya Petaling Jaya pada Selasa.

Untuk r3kod, sebanyak 2,000 tiket dijual pada perl4wanan itu.

Mohd Sadek berkata, kenaikan harga tiket kelab s4ingan Liga-M tidak dapat dielakkan sesuai dengan norma baharu bola sep4k negara yang mula menerima kehadiran semula penyokong ke stadium.

Menurutnya, era Covid-19 merupakan cab4ran kepada setiap kelab Liga-M dalam menjana semula pendapatan setelah kerajaan memberikan kebenaran kepada penyokong masing-masing kembali semula ke stadium dengan kuota serta pematuhan prosedur operasi standard (SOP) ket4t.

“Dengan limitasi terhad sebenarnya banyak cab4ran kepada kelab Liga-M kerana mereka tidak mempunyai ruang bernafas seperti dulu apatah lagi kelab tidak dapat l4ri daripada menampung kos luar biasa dengan suasana norma baharu. Kos seperti gaji pemain-pemain yang tidak berkurangan biarpun penonton dibenarkan kembali ke stadium dalam kuota terhad.

“Aspek penajaan kelab juga berdepan dengan kek4ngan yang agak besar dalam mendapatkan penaja yang berwibawa. Itu belum lagi dengan penjualan merchandise juga terhad kerana penonton-penonton Liga-M adalah dalam kalangan rakyat Malaysia.

“Harus diingat bahawa kebanyakan penonton Liga-M adalah dalam kalangan kategori B-40, sekiranya mereka yang beli tiket secara online, mereka adalah golongan premium yakni golongan yang mampu membeli tiket pada harga mahal,” katanya.

Sumber SH