Permulaan Pembinaan Buat Harimau Malaya

Kuala Lumpur: Dua kekal4han berturut-turut di bumi Jordan bukan pen4mat buat skuad Harimau Malaya sebaliknya ia adalah permulaan kepada pembinaan pasukan yang lebih m4ntap menjelang s4ingan Piala AFF Disember ini dan Kelayakan Piala Asia 2023 Februari depan.

Skuad kendalian Tan Cheng Hoe yang kini berada di Amman, Jordan t3was 0-4 kepada pasukan tuan rumah sebelum tumb4ng di tangan Uzbekistan dengan 1-5 dalam kedua-dua aksi persahabatan antarabangsa itu.

Mengulas mengenai keputusan itu, pengendali negara, Tan Cheng Hoe sememangnya kec3wa dengan keputusan terbabit namun beliau optimis anak buahnya akan tampil lebih bersedia dan m4ntap menjelang dua kemp3n antarabangsa selepas ini.

Beberapa pemain dilihat berjaya memikat perhatiannya seperti Faizal Halim, Baddrol Bakhtiar, Luqman Hakim Shamsudin dan Arif Fadzilah Abu Bakar dijangka akan dikekalkan bagi digabungkan dengan tonggak utama Harimau Malaya yang tidak dipanggil kali ini.

Lantas, dengan skuad gabungan ini nanti, dijangka kekuatan skuad negara bertambah kuat sekali gus bersedia untuk memberi tent4ngan di s4ingan Piala AFF dan Kelayakan Piala Asia nanti.

“Sebagai jurulatih saya sentiasa berfikiran positif dan kita perlukan kerjasama dengan semua pihak untuk pastikan skuad kebangsaan berada dalam landasan terbaik dalam persediaan Piala AFF dan Piala Asia nanti,” katanya.

Ujarnya lagi, dua kekal4han itu banyak memberi kesan positif buat anak didiknya dengan meraih pengalaman berguna apabila bertemu pasukan handalan seperti Jordan dan Uzbekistan itu.

“Pemain kena sentiasa bersedia apabila datang ke skuad kebangsaan kerana kita perlukan pend3dahan terbaik dan kita perlu sentiasa bermain dengan pasukan seperti Jordan yang menek4nkan aspek kelajuan dna teknikal yang kita boleh belajar,’ kata jurulatih dari Kedah itu.

Untuk r3kod, Cheng Hoe tidak membawa skuad utama di Amman, Jordan apabila sebaliknya memanggil ramai pemain muda untuk diberi peluang di peringkat antarabangsa.

Dijangka untuk persiapan Piala AFF bermula 5 Disember ini, Cheng Hoe akan menyenaraikan semula tonggak yang majoritinya kini ber4ksi bersama Johor Darul Ta’zim (JDT) serta Liridon Krasniqi yang bermain di Liga India dengan kelab Odisha FC.

Sumber-MH