Permulaan Yang Baik Buat TFC II

Kuala Terengganu: Kejayaan pasukan berstatus ‘feeder club’, Terengganu FC II (TFC II) menjuarai Piala Bandaraya Shah Alam di Stadium UiTM Shah Alam semalam dengan menget3pikan dua pasukan Liga Super menyvntik semangat pemain untuk menjadi penc4bar utama menjelang 4ksi Liga Perdana pada 6 Mac ini.

Malah kejayaan dalam kejoh4nan tiga penjuru edisi sulung yang disertai tuan rumah, UiTM FC dan Sri Pahang disifatkan permulaan yang baik buat skuad The Turtles itu.

Keyakinan itu disuarakan ketua jurulatihnya, Badrul Afzan Razali yang memuji corak permainan anak buahnya yang berjaya melakar k3jutan menjuarai kejoh4nan itu.

“Semangat k3ntal yang dipamerkan pemain harus diberi pujian biarpun bers4ing dengan skuad Liga Super yang dibarisi lima tongg4k import berbanding hanya tiga import dimiliki pasukan TFC II.

“Buktinya ketika ketinggalan j4ringan bertemu UiTM dan Sri Pahang, mereka b4ngkit semula untuk mel3dak jar!ngan, semangat mel4wan yang tinggi diper4gakan pemain harus diberi pujian.

“Bagaimanapun sepanjang kejohanan itu, kami meng3san beberapa kelem4han individu dan berpasukan terutama ketika bert4han, ini harus diperbaiki segera kerana kita hanya berbaki sepuluh hari lagi menjelang perl4wanan pertama.

“Saya harap pemain mampu tingkatkan prestasi masing-masing dan kekal positif sehinggalah perl4wanan sebenar nanti bertemu Skuad Projek FAM – MSN di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah pada 6 Mac,” katanya.

TFC II yang turut mendapat s3ntuhan bekas penolong jurulatih pasukan Terengganu FC (TFC) musim lalu, Subri Sulong mer4kam keputusan seri dalam dua perl4wanan bertemu The Lion Troops 1-1 dan Tok Gajah 2-2, semua j4ringan dihasilkan peny3rang import kelahiran Ghana, Jordan Mintah.

Kelebihan j4ringan menyaksikan TFC II muncul juara sulung dengan menget3pikan skuad kendalian jurulatih asing, Frank Bernhardt yang membimbing UiTM manakala Thomas Dooley meng3mudi Sri Pahang.

Musim lalu skuad yang dibimbing Roshadi Wahab melakar k3jutan apabila berjaya m3nghuni di tangga kedua Liga Perdana di belakang Pulau Pinang, namun status pasukan pembangunan menyaksikan skuad itu tidak layak ber4ksi di p3ntas Liga Super.

Jumaat ini skuad itu bakal mengvji Kelantan pada 4ksi persahabatan di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, Kuala Terengganu.

Sumber MH