Persoalan Sudah Terjawab, Beliau Kini Sah Bersama JDT

Johor Bahru: Johor Darul Ta’zim (JDT) mengumumkan sudah menandatangani pemain import dari Brazil, Bergson da Silva untuk mengh4rungi kempen Liga Malaysia (Liga M) musim ini.

Pengesahan itu diumumkan Pengarah Sukan JDT, Martin Prest di laman rasmi kelab bola s3pak itu dan sekali gus melengkap pencarian bagi menggantikan Jonanthan Herrera yang dipinjamkan ke Liga Divisyen Pertama Argentina, Club Atlético Independiente.

“Kelab Bolas3pak Johor Darul Ta’zim ingin mengesahkan menandatangani Bergson da Silva dari pasukan Serie A Brazil, Fortaleza,” kata Prest dalam kenyataan ringkas di l4man Johor Southern Tigers.

Namun tidak dinyatakan sama ada pemain itu sudah berada di Johor Bahru atau sebaliknya dan kemungkinan tidak diturunkan pada aksi Piala Sumbangsih men3ntang Kedah Darul Aman FC (KDA FC) di Stadium Sultan Ibrahim, Iskandar Puteri, Jumaat ini.

Seandainya, Bergson tidak diturunkan, kemungkinan kelibat pemain import Johor Darul Ta’zim II (JDT II), Fernando Rodriguez akan mengisi posisi ser4ngan selepas dilhat menjalani latihan bersama JDT menjelang pert3mbungan skuad bimbingan Aidil Sharin Sahak.

Bergson yang memiliki ketinggian 1,80 meter pernah ber4ksi di rantau Asia ber4ksi bersama kelab Liga 1 Korea, Suwon Bluewings pada musim 2011 secara pinjaman ketika menyertai kelab Brazil, Gremio dan kemudian ber4ksi secaraa pinjaman bersama kelab Liga Brazil, Vila Nova, Ypiranga FC, Braga B di Liga Portugal.

Seterusnya, dia ber4ksi secara pinjaman untuk kelab Esporte Clube Juventude di Liga Brazil dan kemudian bersama Associação Portuguesa de Desportos di Liga Portugal, Chapecoense di Liga Brazil sebelum kembali ke Korea untuk menyertai kelab Busan IPark FC.

Kelab terakhir Bergson sebelum berhijrah ke JDT adalah Fortaleza dan sepanjang 11 penampilan dia mencipta tiga jar!ngan diharap mampu memperkuatkan jent3ra ser4ngan JDT bagi mengh4rungi s4ingan Liga Super dan Liga Juara-Juara Asia (ACL) nanti.Tamat

Sumber MH