Pertel!ngkahan Dua Pihak Tampak Memasuki Episod Baru

Kuala Lumpur: Pertel!ngkahan antara Persatuan Bolas3pak Malaysia (FAM) dan Kelantan FC tampak memasuki episod baharu apabila badan induk bola sepak negara itu ‘memb4las ser4ngan’ pemilik kelab Red Warriors, Norizam Tukiman.

Menurut Setiausaha Agung FAM, Stuart Ramalingam, pihaknya kec3wa dengan sikap terbvru-bvru Norizam yang ‘meny3rang’ FAM tanpa memeriksa ketepatan laporan media.

Malah, tindakan usahawan tempatan itu mengaitkan masalah lain tidak harus berlaku dan ia boleh diselesaikan sebaik-baiknya.

“FAM ingin mengingatkan pemilik Kelantan FC, Norizam Tukiman atau lebih dikenali sebagai ZamSaham agar tidak terbvru-bvru dalam mengeluarkan sebarang kenyataan di media sosial tanpa memeriksa ketepatan fakta tersebut terlebih dahulu dan cuba meny3rang FAM dengan mengaitkan pula isu-isu yang tiada kena mengena dalam hal ini.

“Perkara seperti ini boleh dielakkan daripada berlaku jika Norizam menghubungi terus Setiausaha Agung FAM untuk mendapatkan penjelasan atau pengesahan,” kata Stuart.

Kelmarin, Norizam ber4ng dengan tindakan FAM yang meng4ncam untuk mem0tong tiga mata jika Persatuan Bolasepak Kelantan (Kafa) gagal menyelesaikan tunggakan gaji 11 bekas pemainnya.

FAM menerusi Jawatankuasa Statusnya Rabu lalu, memutuskan Kafa perlu menyelesaikan tunggakan berjumlah RM187,778.92 dalam tempoh terdekat.

Bagaimanapun, ris!ko pemot0ngan tiga mata yang akan dikenakan kepada Kelantan FC sekiranya g4gal dilun4skan Kafa nyata dianggap tidak adil oleh Norizam ketika pasukannya kini sudah bergerak berasingan selari dengan konsep penswastaan.

Kemar4hannya tidak terhenti di situ, apabila beliau mempersoalkan pula bayaran hak siaran aksi Liga Malaysia dan elaun pengadil yang belum dibayar.

Bagaimanapun, Stuart kemudiannya tampil menafikan ada mengeluarkan kenyataan Kelantan FC akan dikenakan pemot0ngan tiga mata dalam Liga Perdana musim ini.

Katanya, laporan itu hanya rumusan yang dibuat sendiri oleh wartawan yang menemubualnya dan beliau mengelak untuk menjawab soalan mengenai pemot0ngan mata itu supaya tidak meng3ruhkan keadaan di antara Kafa dan Kelantan FC.

Sementara itu, menurut peguam undang-undang sukan, Zhafri Aminurashid berkata isu terkait di antara Norizam dan FAM berhubung pem0tongan mata sememangnya terdapat dalam garis panduan Persekutuan Bolas3pak Antarabangsa (Fifa).

“Berdasarkan Artikel 24 Regul4tions on the Status and Transfer of Players (January 2021 edition), jelas menyatakan sekiranya sesuatu kelab menggunakan slot atau tempat yang diterima daripada entiti yang sebelumnya adalah dikenali sebagai sporting succ3ssor.

“Sehubungan itu, semua liab!liti dan hukvman boleh dilanjutkan kepada pemilik baharu jika menggunakan slot atau tempat entiti yang mempunyai k3s atau hukvman terdahulu,” katanya.

Sumber-MH