Polis Buat Lap0ran Polis Terhadap Video Yang Tul4r

POLIS Diraja Malaysia (PDRM) membuat lap0ran polis berhubung video dakw4an fitn4h dan tohm4han yang ditul4rkan seorang lelaki semalam.

Ketua Polis Daerah Sungai Buloh, Superintendan Shafa’aton Abu Bakar berkata, lap0ran dibuat seorang pegawai polis susulan video tul4r pemilik akaun Facebook ‘Asri Janggut’.

“Dalam video berkenaan juga didapati pemilik akaun berkenaan tidak berpuas hati atas tindakan penyit4an ke atas gerai burger milik beliau yang dilakukan Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA).

“Pengadu merasakan video yang tul4r di media sosial berkenaan boleh menimbulkan fitn4h dan merosakkan imej pengadu sebagai Ketua Polis Balai Sungai Buloh, Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Sungai Buloh, PDRM dan kredibiliti Ketua Polis Selangor,” katanya pada sidang media, di Sungai Buloh, hari ini.

Shafa’aton berkata, susulan maklumat berkenaan sepasukan polis daerah Sungai Buloh membuat enam serbvan di Bandar Baru Sungai Buloh seperti yang ditulvrkan.

“Dalam serbuan berkenaan polis men4han dua lelaki warga Bangladesh selain merampas empat tablet dan wang tunai RM114.

“Manakala lima lagi serbvan di tempat berlainan mendapati premis berkenaan tidak beroperasi, jelas ia adalah tohm4han,” katanya.

Menurutnya, sebelum video berkenaan ditul4rkan, polis sudah membuat serbvan di beberapa lokasi yang dikenal pasti menjalankan perniagaan har4m ini.

“Apa yang ditul4rkan itu adalah fitn4h sehingga mendatangkan ker3sahan dalam kalangan masyarakat dan menjatuhkan reput4si PDRM.

“Saya menyeru kepada orang ramai supaya menyalurkan kepada orang ramai maklumat-maklumat melalui saluran yang disediakan,” katanya.

Sumber-MH