Rumusan Lagenda Bola S3pak Terhadap “Superpower” JDT

KUALA LUMPUR: “Kalau peny3rang lain ‘power’, tetapi Bergson da Silva itu ‘superpower!”

Itu rumusan daripada legenda bola sepak Johor, Rizal Sukiman ketika diminta mengulas persembahan hebat pengg3mpur skuad Harimau Selatan itu yang setakat ini cemerlang merob3k gawang l4wan sebanyak sembilan kali hanya dalam tujuh perl4wanan.

Rizal yang juga bekas pemain kebangsaan itu turut menyifatkan pemain dari Brazil itu sebagai ‘peny3rang sempurna’ terutama selepas menunjukkan kualiti yang tersendiri hanya pada musim pertamanya di Liga Malaysia (Liga M).

“Dia ada segalanya yang diperlukan untuk menjadi peny3rang sempurna dan suk4r untuk kita mencari pemain dengan kualiti seperti itu ber4ksi dalam Liga M. Pujian kepada JDT kerana pihak pemantau mereka membuat kerja dengan baik.

“Kita boleh nampak yang dia memang berada pada satu yang lebih tinggi berbanding pemain lain dan dia buat s4ingan Liga Super seperti ‘main petang-petang’. Bagi saya, dengan apa yang ditunjukkan oleh Bergson itu, kita boleh panggil dia sebagai fenomena.

“Jadi, saya harap JDT tidak melepaskan peluang untuk meng!kat dia secara terus kerana mereka sudah ada aset yang lengkap untuk membantu mereka. Sangat berbaloi untuk mel4bur pada pemain seperti ini,” katanya.

Sebagai r3kod, peny3rang berusia 30 tahun itu dipinjamkan dari Fortaleza pada minit akhir selepas skuad Harimau Selatan itu membuat keputusan meminjamkan peny3rang baharu mereka, Jonathan Herrera ke Independiente.

Namun, dia membuktikan keputusan JDT untuk mengik4tnya adalah tepat apabila konsisten mel3dak j4ringan demi j4ringan untuk meletakkan JDT ke persada liga selepas sembilan perl4wanan.

Bagaimanapun, Rizal menjelaskan Bergson kini perlu membuktikan keupayaannya apabila ber4ksi di Liga Juara Juara Asia (ACL) dan mengakui dia akan berdepan cab4ran besar untuk bertemu pasukan gergasi Asia.

“Bagi Liga M, memang kita boleh lihat yang dia tiada tandingan. Jadi cab4ran di ACL nanti adalah sejauh mana rakan sepasukannya boleh terus memberi servis yang baik kepada Bergson dan bagaimana dia berdepan cab4ran yang lebih s3ngit.

“Sebenarnya kalau JDT dapat meng!kat tiga atau empat orang lagi yang memiliki kualiti setara seperti Bergson, saya rasa mereka mampu pergi lebih jauh di ACL.

“Kalau di sini, pasukan lain tengok JDT tetapi kalau di ACL, JDT pula kena tengok pasukan lain yang lebih besar daripada mereka. Untuk berjaya, sudah tentu lebih banyak pelaburan perlu dibuat,” katanya.

Sumber BH