Sabah FC Aturkan Perancangan Pemain Import

Kota Kinabalu: Pengendali Sabah Football Club (FC), Kurniawan Dwi Yulianto mengesahkan akan menurunkan kesemua pemain import pasukan itu apabila mel4yan kunjungan PJ City dalam s4ingan Liga Super di Stadium Likas, di sini, malam nanti.

Kesemua pemain import itu termasuk empat yang baharu iaitu pemain tengah kebangsaan Gabon, Levy Madinda, pemain tengah dari Macedonia, Ristro Mitrevski, penyerang dari Liberia, Sam Garyahzon Johnson dan Saddil Ramdani dari Indonesia.

Dalam dua aksi awal sebelum ini, Sabah FC hanya menggunakan seorang pemain import iaitu pert4hanan dari Korea Selatan, Park Taesu selepas empat pemain terb4bit terp4ksa menjalani kuar4ntin.

“Saya harap kesemua pemain import Sabah FC dapat menunjukkan prestasi member4ngsangkan sekali gus mempamerkan kualiti mutu permainan sebenar mereka.

“Beraksi di laman sendiri sudah tentu kita inginkan kemenangan seterusnya mengutip tiga mata pertama kita musim ini.

“Apa yang pasti corak permainan kita akan berubah berbanding dua aksi awal di gelanggang awal sebelum ini, bagaimanapun, kita tetap waspada kerana PJ City sebuah pasukan yang mempunyai semangat tinggi,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Kurniawan berkata, Sabah FC tidak boleh t3was dalam aksi malam nanti dan para pemain perlu mempunyai keyakinan tinggi untuk menang.

“Pemain Sabah FC perlu kekal fokus, tidak boleh l3ngah, tidak boleh ‘ov3r confident’ kerana ia akan’ mengund4ng bah4ya jika kita ‘under3stimate’ pihak l4wan.

“Saya juga mahu setiap pemain beraksi umpama bermain di final, bukan untuk malam ini saja, tetapi setiap perl4wanan,” katanya.

Selepas dua perl4wanan, Sabah FC kini menduduki tangga ke-10 selepas hanya mampu mengut!p satu mata ketika bertemu Melaka United di Stadium Hang Jebat tempoh hari selain kecund4ng kepada Kedah Darul Aman.

Sumber MH