Sanggup Tinggal Bersama M4yat Isteri Kerana Takut Terb0ngkar

Jakarta: Seorang lelaki di Indramayu, Jawa Barat bukan saja tergamak menc3kik isterinya hingga m4ti, tetapi sanggup tinggal bersama m4yat isterinya selama 40 hari.

Portal Kompas melap0rkan rahsia itu terb0ngkar selepas penduduk menemui m4yat wanita berusia 65 tahun itu yang dit4nam di dalam lubang di bawah tempat tidur lelaki itu.

Tindakan itu dilakukan mereka selepas terhidu bau bus0k dari rumah susp3k yang berusia 70 tahun itu.

Ketua Polis Indramayu, Suhermanto berkata, susp3k yang bekerja sebagai pengawal keselamatan melakukan pembvnuhan itu kerana tidak tahan dengan sikap m4ngsa yang sering meminta wang dengannya.

Katanya, sebelum kejadian, m4ngsa ada meminta wang sebanyak 150,000 rupiah RM42) dan mengvsir susp3k kerana tidak memenuhi permintaannya.

“Motif pembunvhan adalah disebabkan susp3k mar4h terhadap m4ngsa. Isterinya itu mengvsir lelaki itu kerana tidak mempunyai wang.

“Hanya kerana mengikut emosi, susp3k menc3kik m4ngsa hingga meninggal dun!a. Pan!k dengan apa yang berlaku, susp3k kemudian menggali lubang di bawah katilnya.

“Lelaki itu kemudian menanam m4yat m4ngsa dengan niat untuk menghapuskan bukti.

“Demi mengaburi penduduk setempat, susp3k memberitahu mereka yang isterinya bekerja di luar kawasan. Sedangkan m4yat wanita berkenaan sudah dit4nam di bawah tempat tidurnya,” katanya.

Menurut Suhermanto, susulan kejadian, m4yat m4ngsa dibawa ke Hospital Bhayangkara Indramayu untuk dib3dah si4sat.

Katanya, susp3k turut disoal si4sat tetapi lelaki itu memberi jawapan yang tidak konsisten setiap kali menjawab soalan.

Lima saksi turut dipanggil bagi membantu sias4tan.

Sumber-MH