Sarawak United Belum Berpuas Hati

Kuala Lumpur: Bergelar pendahulu Kumpulan A Piala Malaysia dengan mer3kod kemenangan dua kali berturut-turut ke atas pasukan Liga Super bukan tiket buat Sarawak United FC untuk berpuas hati dan bergembira.

Pert4hanan Sarawak United, Tommy Mawat Bada berkata, dia berasakan tempoh rehat Piala Malaysia selama sebulan bagi memberi laluan buat aksi antarabangsa bakal menjadikan suasana baki empat perl4wanan seterusnya suk4r diramal.

Jelasnya, semua pasukan berpeluang memperbaiki kel3mahan masing-masing selain memberi peluang buat pemain yang mengalami kec3deraan untuk pulih sebelum s4ingan kembali bersambung pada 29 dan 30 Oktober ini.

Situasi itu menyebabkan pemain berusia 26 tahun berkenaan tidak berasakan Sarawak United seharusnya mendabik dada kerana melihat Kuala Lumpur City FC, Penang FC dan Sri Pahang pasti akan cuba b4ngkit bagi mer4mpas kedudukan pendahulu Kumpulan A.

“Memang tiada siapa menyangka Sarawak United boleh berada dalam kedudukan ini kerana ramai melihat kami hanya ‘und3rd0g’ jika dilihat semua pasukan lain dalam Kumpulan A.

“Saya rasa mungkin semua pemain mahu b4ngkit dari kekec3waan di Liga Perdana apabila kami terlepas kejuaraan di saat akhir dan mahu menebusnya pada s4ingan Piala Malaysia.

“Berbaki lagi empat perl4wanan, suk4r untuk saya jangkakan kami mampu meneruskan momentum dua kemenangan yang kami buat sebelum ini kerana tempoh rehat selama satu bulan ini.

“Jadi, kami tidak boleh leka dengan kedudukan di tangga teratas kerana pasukan seperti Sri Pahang dan Penang pasti akan cuba perbaiki sebarang kelem4han dalam dua perl4wanan sebelum ini manakala KL City pasti akan mengkaji sebaik mungkin perl4wanan kami bagi aksi ketiga Piala Malaysia.

“Seperti kami, sudah pasti selepas balik dari cuti dan kembali menjalani latihan, kami akan bekerja k3ras dapatkan balik momentum yang dibina pada dua perl4wanan lalu,” katanya.

Sarawak United menjadi pasukan paling mencvri tumpuan selepas meng3jutkan pasukan pilihan Penang FC 3-1 pada aksi sulung di Stadium Bandaraya dan meraih kemenangan t!pis 1-0 berdepan Sri Pahang untuk mengumpul enam mata maksimum.

Situasi itu meletakkan mereka berjaya mengetepikan KL City yang kini di tangga kedua dengan empat mata, sementara Penang satu mata dan Sri Pahang tanpa sebarang mata.

Sumber-MH