Sathianathan Beri Pandangan Liga Malaysia Musim Ini

Kuala Lumpur: Di sebalik ketidaktentuan dan anc4man pand3mik Cov!d-19, Presiden Persatuan Jurulatih Bola Sep4k Malaysia (PJBM) B Sathianathan berharap sa!ngan Liga Malaysia (Liga-M) 2021 tidak berdepan nasib sama seperti musim lalu.

Bekas pengendali skuad kebangsaan itu mengakui bukan sahaja barisan pemain dan pegawai pasukan akan terkesan, malah perjalanan liga yang terg4nggu turut menj3jaskan semua pihak terbabit sekali gus berkemungkinan besar ‘membv nuh’ keseluruhan industri bola s3pak tempatan.

“Saya fikir sekiranya kita menunggu sehingga Cov!d-19 reda, ramai pemain industri bola sepak akan gulung tikar. Jadi kita mesti berfikir di luar kotak, bola sepak bukan sukan dimainkan suka-suka, bola sepak adalah sebuah industri,” katanya kepada Bernama hari ini.

Sathianathan, 62, berpendapat dengan pelaksanaan prosedur operasi standard (SOP) ket4t dan lebih komprehensif sa!ngan Liga-M tidak mustahil berjalan dalam keadaan terkawal selain mampu memb3ndung penul4ran wab4k itu dalam kalangan pemain serta pegawai pasukan.

Menurut beliau, Liga Bola S3pak Malaysia (MFL) atau kerajaan boleh mengguna pakai pendekatan kebanyakan negara di Eropah yang membenarkan sa!ngan liga berjalan dengan pematuhan SOP k3tat.

“Kita tidak boleh batalkan sa!ngan liga, kita mesti menganggap bola sepak sebagai industri dan kemukakan SOP terbaik bagi memastikan perjalanan liga boleh diteruskan. Kita juga boleh melihat dan mengaplikasikan cara liga-liga di Eropah menguruskan perjalanan liga dalam tempoh menc4bar ini.

“Dengan SOP itu, kita tunjukkan kepada kerajaan bahawa kita mampu mengambil tanggungjawab ini dengan cekap seterusnya setiap pasukan perlu memainkan peranan masing-masing dalam memastikan segala SOP dipatuhi,” katanya.

Beliau berkata sa!ngan Liga-M sudah pasti menjadi elemen hiburan buat peminat bola sepak tempatan seterusnya mampu melepaskan lelah seharian dan mengatasi tekanan hidup yang mungkin dihadapi kesan daripada Cov!d-19.

Namun, beliau beranggapan sekiranya tempoh pelaksanaan Perintah Kaw4lan Pergerakan (PKP) dilanjutkan, s3pak mula sa!ngan Liga-M 2021 yang dijadual pada 28 Februari perlu diteliti semula memandangkan pasukan bakal menghadapi kesuntukan masa mempersiapkan pasukan.

“Jika minggu ini kerajaan membenarkan sesi latihan berpasukan diadakan, mungkin pada 28 Feb kita tidak menghadapi masalah untuk memulakan liga tetapi jika PKP dilanjutkan dan pasukan masih tidak dibenarkan berlatih, ia mustahil untuk bermula pada tarikh itu,” katanya.

SUKAN-BOLA SEPAK (SATHIANATHAN) 3 (AKHIR) KUALA LUMPUR

Beliau berkata persiapan paling ideal memerlukan sekurang-kurangnya tujuh minggu bagi mengurangkan ris!ko keced3raan meskipun kini pemain giat menjalani latihan secara dalam talian.

Impak COV!D-19 menyaksikan sa!ngan Liga Super dan Liga Premier 2020 bermula pada Mac terpaksa ditangguh hingga penghujung Ogos manakala beberapa pertandingan utama Liga-M antaranya Piala FA dan Piala Malaysia dibatalkan.

Namun, MFL pada Jumaat lepas mengesahkan sa!ngan Liga-M 2021 tidak akan dibatalkan dengan badan pentadbir Liga-M itu kini sedang membincangkan serta mengkaji mekanisme pelaksanaan sa!ngan itu dalam PKP.

MFL turut dijangka mengeluarkan kenyataan media berhubung kalendar liga tempatan musim 2021 pada minggu ini.

Sumber-MH