Satu Kerug!an Besar Jika Tidak Digunakan

KUALA LUMPUR: Skuad kebangsaan akan rug! besar sekiranya tidak menggunakan sentuhan Luqman Hakim Shamsudin sebagai senj4ta utama Harimau Malaya!

Itu tegas bekas pemain kebangsaan, Serbegeth Singh yang menyifatkan sudah tiba masanya peny3rang muda kelab Belgium, KV Kortrijk itu diberikan tugas besar di bahagian ser4ngan oleh jurulatih, Tan Cheng Hoe.

Mengambil kira prestasi ketika aksi persahabatan berdepan Uzbekistan, Sabtu lalu, Serbegeth atau lebih mesra disapa Shebby menganggap Luqman sebagai pemain yang harus bermain setiap perl4wanan untuk Harimau Malaya.

“Nampak perubahan Luqman ketika di Malaysia dengan Luqman di Belgium. Tengok sentuhan dan kegigihan dia. Dia buat kerja k0tor, bert4han, kej4r pemain pertahanan (l4wan), l4nggar sana sini dan dia tak m4las macam sesetengah pemain yang mana bila tiada bola, berjalan saja.

“Saya tengok dia semakin meningkat. Soal main atau tak (bersama KV Kortrijk), jangan dip3rtikai. Ramai juga pemain simpanan di Liga Malaysia pun dapat wakili Harimau Malaya.

“Luqman memang ada potensi, kalau kita tak beri peluang untuk dia menyerlah, kita akan rug! besar. Ia kerana kita akan bunvh semangat dan meny3kat perkembangan pemain muda yang begitu dinamik.

“Memang sudah sampai masa kita perlukan peny3rang seperti Luqman. Ada masa tertentu dalam kerjaya bola s3pak seseorang pemain dan kalau tak diberi peluang, masa itu akan berlalu dan kita akan rug! besar,” katanya kepada BH Sukan.

Aksi berdepan Uzbekistan menyaksikan Luqman disenarai dalam kesebelasan utama skuad senior Harimau Malaya buat kali pertama sebelum digantikan dengan Guilherme De Paula pada babak kedua.

Selain itu, Shebby yang juga pengulas dan pengkr!tik bola s3pak turut menganggap Baddrol Bakhtiar, Faisal Abdul Halim dan Syafiq Ahmad boleh menjadi pemain utama untuk Harimau Malaya pada s4ingan Piala AFF, hujung tahun ini.

“Apa yang saya nampak Baddrol pemain penting bagi Malaysia. Luqman harus bermain setiap perl4wanan, Faisal pemain yang boleh meny3ngat l4wan dan Syafiq pula saya memang selalu terper4njat apabila tengok nama dia tiada dalam kesebelasan utama.

“Posisi bek kiri dan kanan, saya berasa Rizal (Ghazali) dan Arif Fadzilah Abu Bakar adalah pemain gantian atau sokongan buat Matthew Davies dan La’Vere Corbin-On. Mereka boleh jadi pemain simpanan yang baik,” katanya.