‘Saya Akan Law4n’ – Guan Eng

BEKAS Menteri Kewangan Lim Guan Eng mend4kwa pertudvhan rasu4h yang dikenakan terhadapnya bermotifkan politik sekali gus menj3jaskan reputasinya sebagai ahli politik.

Guan Eng berkata, beliau juga tidak pernah menerima sebarang su4pan sama ada dalam bentuk wang tunai atau dimasukkan ke akaun banknya.

“Suruhanjaya Pencegahan Rasvah Malaysia (SPRM) juga tidak pernah bertanya bentuk su4pan yang ditvduh terhadap saya.

“Tiada puluhan juta atau bilion ringgit. Pend4kwaan ini bermotifkan politik dan berniat untuk mer0sakkan reputasi saya.

“Saya akan law4n tudvhan rasvah ini yang saya rasa bermotif politik, tidak berasas untuk mencem4rkan nama baik saya sebagai seorang ahli Parlimen daripada pemb4ngkang,” katanya di luar lobi Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur, hari ini.

Menurutnya, pihaknya akan meneruskan perju4ngan untuk memastikan Malaysia lebih bersih, adil dan memastikan isu seperti rasvah dapat dibant3ras.

“Saya ulangi lagi kita law4n rasvah, kita tidak akan mend0kong rasvah. Oleh itu kita akan serah kepada mahkamah untuk membuktikan bahawa saya memang tidak bersalah,” katanya.

Terdahulu, Guan Eng dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur atas pertudvhan meminta su4pan bagi membantu sebuah syarikat dilantik untuk melaksanakan Projek Pembinaan Jalan-Jalan Utama dan Terowong di Pulau Pinang.

Guan Eng, 60, mengaku tidak bersalah selepas pertudvhan terhadapnya dibacakan di hadapan Hakim Azura Alwi.

Sumber-MH