Selangor FC Tidak Memiliki Pilihan Lain

KUALA LUMPUR: Selangor FC (SFC) tidak lagi boleh ‘r3bah’ dan perlu berju4ng sehabis baik apabila bertemu UiTM FC di Shah Alam malam ini, selepas terc!cir mata demi mata sejak aksi kedua Liga Super pada musim ini.

Kapten pasukan The Red Giants, Brendan Gan menegaskan tidak kira sama ada bertemu pasukan The Lion Troops atau pasukan mana sekali pun, mereka kini tidak memiliki pilihan lain selain perlu mengecap kemenangan.

“Apabila kami masuk ke padang, tidak kiralah men3ntang pasukan manapun, kami tidak mahu seri atau kalah, kami hanya fikir untuk mencapai kemenangan. Ment4liti kami adalah untuk membvru kemenangan, tidak kiralah apa k0snya.

“Mungkin kami tidak bernasib baik dalam beberapa perl4wanan yang akan mempeng4ruhi hala tuju musim ini, namun saya selalu mengambil aspek positif dari setiap pertandingan dan sesi latihan.

“Kami masih mempunyai masa memperbaiki pasukan dan banyak perkara boleh kami pelajari untuk menjadi pasukan yang lebih baik. Kami sedar, masa adalah suntuk . Jadi semua orang sedang memberikan semampunya dan bekerja sekuatnya sebagai sebuah keluarga,” katanya.

SFC boleh dianggap berada dalam tek4nan selepas hanya memenangi satu perl4wanan setakat ini iaitu pada aksi pembukaan bertemu Sri Pahang FC yang berakhir 3-1.

‘DNA Jerman’ yang dic4nang tidak bertahan lama apabila mereka tersvngkur di tangan Terengganu FC (TFC) pada aksi kedua selain memerlukan g0l penyamaan minit akhir untuk meng!kat KL City FC pada aksi ketiga.

Namun mereka memper4gakan aksi bertenaga apabila berjaya meng!kat juara Liga Super tujuh kali, Johor Darul Ta’zim (JDT) 1-1 pada aksi keempat sebelum sekali lagi tersvngkur apabila dik3jutkan Penang FC 2-0 pada aksi terakhir sebelum liga berehat.

Dengan satu kemenangan, dua keputusan dan dua kek4lahan, SFC menghuni tangga ketujuh liga namun berdasarkan prestasi dan kedudukan ketika ini, mereka tidak seharusnya berdepan masalah untuk menvndukkan UiTM FC yang kini berada di dasar liga.

Sumber BH