Sikap Dan Pemikiran Pasukan Lain Apabila Bertemu JDT

KUALA LUMPUR: Tidak mustahil Johor Darul Ta’zim (JDT) terus memegang status juara Liga Super bagi tempoh lima hingga 10 tahun lagi sekiranya pasukan lain tidak melakukan perubahan yang positif.

Pandangan itu disuarakan legenda bola s3pak negara, Khalid Ali dengan melihat prestasi konsisten yang dipamerkan JDT terutama selepas men3waskan Kedah 2-0 pada aksi Piala Sultan Ahmad Shah di Stadium Sultan Ibrahim, kelmarin.

Beliau mend4kwa ment4liti pemain pasukan lain yang goy4h apabila berdepan JDT dianggap menjadi antara punca mereka suk4r untuk mengatasi cab4ran Harimau Selatan.

“Pasukan yang bertemu dengan dia (JDT) automatik akan hilang keyakinan 40 hingga 50 peratus. Sebab mereka anggap JDT pasukan terhandal dalam Malaysia, automatik kalau kalah pun mereka tak rasa m4lu atau seg4n.

“Itu sikap dan pemikiran pasukan lain, sepatutnya kita mesti mempunyai semangat yang tinggi apabila bermain dengan JDT. Kita kena bermain habis-habisan kerana apabila menang dengan JDT bermakna kita boleh dikatakan pasukan yang menc4bar pasukan lain.

“Saya nampak daripada tujuh, lapan tahun lalu, siapa saja pasukan apabila jumpa JDT mereka akan rasa k4lah. Macam perlaw4nan malam tadi, saya tengok pemain Kedah tidak memberi persembahan yang boleh dikatakan menc4bar pada JDT dan hanya masa sahaja menentukan JDT akan menj4ring gol.

“Begitu juga macam kami bermain dulu, jika berdepan Selangor, 30 hingga 40 peratus keyakinan (pasukan l4wan) hil4ng. Saya dulu pun dapat merasai juga, bila jumpa Selangor saja mereka akan berasa ket4kutan,” katanya kepada BH Sukan, semalam.

Aksi memuk4u JDT berdepan Kedah yang menyaksikan mereka berjaya mer4ngkul kejuaraan Piala Sultan Ahmad Shah buat kali keempat berturut-turut memberi bayangan mereka juga boleh mempert4hankan gelaran Liga Super kali kelapan berturut-turut sejak 2014.

Selain itu, Khalid menegaskan pasukan lain perlu melakukan perubahan sekiranya mahu menamatkan dominasi JDT dalam kanc4h bola sep4k tempatan.

“Pasukan lain kena berubah, kalau masih lagi pasukan lain yang berl4wan dengan JDT ambil sambil lewa, saya rasa tiada masalah lagi lima hingga 10 tahun (JDT kekal juara Liga Super).

“Saya rasa semangat Selangor, Pahang dan mungkin Perak (mampu cab4r JDT musim ini). Tapi hala tuju JDT tampak bukanlah s4ingan tempatan, tapi lebih kepada ACL (Liga Juara-Juara Asia).

“Baguslah itu satu-satunya pasukan yang berbelanja untuk menaikkan imej bola sep4k negara. Malah, pembentukan pasukan JDT saya rasa lebih profesional daripada pasukan lain,” katanya.

Sumber BH