Sila letak jawatan

KUALA LUMPUR: Sekalipun penyokong bola sepak tempatan mendes4k Presid3n Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM), Datuk Hamidin Mohd Amin berundur, bekas timbalan presid3n badan induk itu, Datuk Seri Redzuan Sheikh Ahmad pula berpandangan sebaliknya.

Ridzuan melihat Hamidin masih boleh kekal ‘mendiami’ kerusi nombor satu badan induk itu, namun itu tidak bermakna beliau tidak perlu bertanggungjawab di atas kegag4lan skuad kebangsaan di pentas Piala AFF 2020.

Ridzuan menjelaskan, prestasi bvruk skuad negara di Singapura itu memberi petanda ‘pasukan’ di FAM yang diketuai Hamidin sel4ku ‘kepala’ gag4l teruk sekali gus dia tidak boleh duduk diam untuk merencana perubahan demi memandang ke depan.

“Pasukan Hamidin gag4l. Maknanya Hamidin seharusnya berfikir untuk merombak semula pasukannya dengan memilih individu yang lebih efektif, bukan orang daripada Jawatanku4sa FAM yang sesetengah daripadanya tidak pernah bermain bola sepak.

“Beri peluang kepada orang yang faham dan berpengalaman dengan bola sepak dalam pengurusan skuad kebangsaan. Mahu tidak mahu, dia (Hamidin) perlu ambil tanggungjawab sebagai presid3n dan terima hak!kat pasukannya gag4l.

“Buat masa ini, tidak timbul (Hamidin letak jawatan). Mungkin kita boleh beri peluang untuk dua tahun lagi. Dia tetapkan sas4ran dan dia perlu cari jalan untuk mencapai sas4ran yang dia sendiri letakkan.

“Kalau gag4l lagi, dia perlu ambil tanggungjawab tetapi apapun, seb4rang keputusan tetap terpulang di tangannya (letak jawatan ataupun tidak),” katanya kepada BH Sukan.

Terdahulu, Hamidin masih dianggap relevan untuk terus memimpin badan induk berken4an walaupun terdapat des4kan daripada peminat supaya beliau melepaskan jawatan di kerusi nombor satu itu.

Desakan itu muncul selepas kegag4lan skuad kebangsaan mencapai sas4ran ke final Piala AFF 2020 di Singapura, bulan lalu yang turvt meny4ksikan Tan Cheng Hoe membuat keputusan dr4stik meletak jawatan sebagai ketua jurulatih Harimau Malaya.

Namun, Presid3n Persatuan Bolasepak Sabah (SAFA), Datuk Seri Bung Moktar Radin yang bersuara bagi mewakili ahli gabungan FAM yang lain menganggap kegag4lan Harimau Malaya di Piala AFF 2020 tidak wajar dijadikan alasan untuk mendes4k Hamidin meletak jawatan.

Sebaliknya, beliau yang juga Timbalan Ketua Menteri Sabah meminta semua pihak meneliti serta menilai semula apa yang sudah dilakukan Hamidin selepas mula dipilih sebagai Presid3n FAM pada 14 Julai 2018.