Status JDT Akhirnya Terjawab

Kuala Lumpur: Teka-teki status kejohanan Bawah-19 Tahun(B-19) Konf3derasi Bolas3pak Asia (AFC) di Uzbekistan akhirnya terjawab selepas mesyuarat exco badan induk bola s3pak asia itu sebulat suara membatalkan perl4wanan terbabit atas faktor kesel4matan.

Keputusan itu diambil selepas semua ahli exco bermesyuarat hari ini dengan mengambil kira pelbagai faktor terutama membabitkan k3s Cov!d-19 yang semakin membimb4ngkan.

Turut menerima temp!as adalah kejohanan membabitkan Bawah 16 tahun (B-16) yang sepatutnya berlangsung di Bahrain turut dibatalkan penganjurannya pada tahun ini.

Setiausaha Agung AFC Datuk Windsor Paul John berkata, kedua-dua kejohanan berkenaan akan diteruskan pada 2022 dengan Uzbekistan dan Bahrain kekal menjadi tuan rumah.

“Selepas kami mengadakan perbincangan akhirnya bersetuju menerima saranan atau cadangan daripada jawatankuasa pertandingan untuk membatalkan kedua-dua kejohanan itu pada musim ini.

“Kejohanan pada edisi akan datang akan diteruskan dengan Uzbekistan tetap menjadi tuan rumah untuk B-19 manakala Bahrain pula membabitkan B-16 dan pasukan bertanding masih kekal.

“Setakat ini, tiada sebarang perubahan kepada keputusan berkenaan kerana ia sebenarnya demi memastikan keselamatan semua pihak lebih terjamin memandangkan pand3mik Cov!d-19 semakin membimb4ngkan,” katanya, ketika dihubungi Arena Metro.

Sebelum ini Arena Metro melaporkan jawatankuasa pertandingan AFC akan bersidang tidak lama lagi bagi menilai, mengkaji dan mendapatkan maklum balas pasukan bertanding mengenai sa!ngan itu.

Segala aspek akan diambil kira terutamanya soal pand3mik Cov!d-19 yang dilihat masih menul4r dan aktif dikebanyakan negara Asia.

Malah, keputusan Persekutuan Bolas3pak Antarabangsa (FIFA) membatalkan Piala Dunia B-20 di Indonesia pada tahun depan juga akan diambil kira kerana sa!ngan di Uzbekistan turut menawarkan empat tiket ke pentas Piala Dunia.

Sementara itu, juara tujuh kali Liga Super Johor Darul Ta’zim(JDT) tidak berdepan sebarang masalah untuk menyertai kejohanan peringkat AFC selepas mendapati pen4rikan diri pada perl4wanan terdahulu adalah disebabkan pintu sempadan negara ditutup bagi meng3kang penul4ran pand3mik Cov!d-19.

“JDT tidak berdepan sebarang masalah untuk menyertai kejohanan peringkat AFC iaitu pasukan itu bebas dikenakan sebarang hukvman atau d3nda kerana men4rik diri berikutan itu adalah bukan kerana mereka enggan menyertai namun disebabkan tidak mendapat kelulusan daripada Majlis Keselamatan Negara,” katanya.

Sumber-MH