Sudah Pasti Melegakan Kem Pasukan Terengganu FC

Kuala Terengganu: Memperkasakan lagi jent3ra pertahanan dan ser4ngan adalah fokus utama ketua jurulatih Terengganu FC (TFC), Nafuzi Zain dalam tempoh rehat selama dua minggu sebelum Liga Super bersambung pada Jumaat ini.

Selain itu jurulatih muda meningkat naik kelahiran Kelantan juga mahu pastikan beberapa pemainnya yang sebelum ini mengalami keced3raan agar kembali cergas 100 peratus kerana s4ingan liga kian menc4bar.

“Selepas mengh4rungi lima perl4wanan liga setakat ini, saya lihat semua posisi perlu dimantapkan lagi kerana s4ingan kian s3ngit dengan kedudukan mata bagi setiap pasukan tidak begitu jauh.

“Namun fokus utama adalah untuk memperkukuhkan lagi jent3ra pertahanan dan juga ser4ngan yang dilihat perlu diperkemaskan lagi bagi mengh4rungi aksi seterusnya.

“Dengan kembalinya pertahanan kelahiran Australia, Christopher Herd dan peny3rang berasal dari Brazil, David Da Silva yang sebelum ini berg3lut dengan keced3raan sudah pasti melegakan kem pasukan.

“Lagipun ketika aksi persahabatan bertemu pasukan Terengganu FC II (TFC II) pada Sabtu, Da Silva dan Herd semakin menyerlah selepas kembali bersama pasukan sejak dua minggu lalu,” katanya kepada Sukan NSTP.

Pada aksi pemanas badan itu, TFC yang turun tanpa tiga tonggak utamanya iaitu penjaga gol, Rahadiazli Rahalim, Faisal Halim dan Arif Fadzilah Abu Bakar kerana menjalani latihan bersama pasukan Harimau Malaya, t3was 2-3.

“Bukan kemenangan yang dicari pada aksi persahabatan itu tapi fokus utama adalah untuk mengekalkan kecergasan pemain termasuk pemain yang baru kembali bersama pasukan,” katanya yang sebelum ini kehilangan dua tonggak iaitu Petrus Shitembi dari Namibia dan pemain tempatan meningkat naik, Azalinullah Alias yang mengalami kec3deraan jangka panjang.

Skuad TFC yang kini menghuni di tangga kedua liga dengan mengvtip 10 mata di belakang pendahulu, Johor Darul Ta’zim (JDT), bakal men3ntang PJ City FC pada aksi keenam Jumaat ini di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin di Gong Badak.

Sumber MH