Syarikat Penerbitan Buku H!na Jata Negara DiS3rbu

UNIT Sias4tan Jen4yah Terkelas (USJT) Bukit Aman meny3rbu syarikat di Petaling Jaya yang dikaitkan dengan penerbitan buku mengh!na Jata Negara.

Pengarah Jabatan Sias4tan Jen4yah (JSJ) Bukit Aman, Datuk Huzir Mohamed berkata, serbvan dijalankan 3 petang tadi yang mana hasil sias4tan mendapati sebanyak 1,000 buku dicetak.

Menurutnya, polis sudah mengenal pasti dan mendapat alamat pencetak dengan 313 buku masih disimpan manakala 687 sudah diedar secara dalam talian.

“Kita sekarang dalam proses untuk meneliti kandungan buku itu dan sudah mengenal pasti individu yang mereka kulit buku.

“Selepas meneliti barulah mereka ini akan dipanggil membantu sias4tan dan tangk4pan akan dibuat jika perlu,” katanya pada sidang media di Bukit Aman, hari ini.

Huzir berkata, setakat ini sebanyak 32 lap0ran polis sudah diterimanya berhubung buku terb4bit.

“Sias4tan dijalankan mengikut S3ksyen 5 Akta Lambang dan Nama (Menc3gah Penggunaan Tak Wajar) (Pindaan) 2016, S3ksyen 4(1) Akta Hasvtan 1948, S3ksyen 233, S3ksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan S3ksyen 8 (1) Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984,” katanya.

Harian Metro semalam melap0rkan polis akan memanggil individu yang dikaitkan dengan penerbitan sebuah buku yang did4kwa mengh!na Jata Negara.

Terdahulu tvlar di media sosial dan mendapat kec4man netizen berhubung sebuah buku bertajuk ‘Reb!rth: Ref0rmasi, Res!stance, And Hope In New Malaysia’ disunt!ng oleh penulis, Kean Wong yang mana mempamerkan sebuah logo mirip Jata Negara yang diubah suai sebagai penghias muka hadapan.

Sumber-MH