Teka Teki Akhirnya Terjawab

Kuala Lumpur: Perdeb4tan dan teka-teki hukvman patut dikenakan terhadap tonggak Johor Darul Ta’zim (JDT) Natxo Insa akhirnya terjawab apabila pemain itu menerima hukvman pengg4ntungan dua perl4wanan dan d3nda RM10,000 berikutan tindakannya menyentuh pengadil sebelum ini.

Hukvman terbabit dikenakan terhadap pemain berkenaan selepas didapati mel4nggar artikel Artikel 59 Kod Tatatertib Persatuan Bolas3pak Malaysia (FAM) iaitu kelakuan yang tidak bersemangat sukan pada perl4wanan Perak FC men3ntang JDT 21 Mac lalu.

Menurut Pengerusi Jawatankuasa Tatatertib FAM Datuk Baljit Singh Sidhu, pemain itu tidak menunjukkan semangat kesukanan terhadap pengadil Noor Azriel Baharudin apabila menyentuh dada individu berkenaan menggunakan kedua-dua tangannya selepas perl4wanan itu.

“Merujuk kepada Artikel 40 Kod ini, pengg4ntungan dua perl4wanan dikenakan ke atas pemain ini membabitkan perl4wanan JDT men3ntang Melaka United FC pada Jumaat ini (esok). Baki satu lagi perl4wanan ditangguhkan terlebih dahulu tertakluk kepada kelakuan baik pemain ini. ”Jika pemain ini didapati bers4lah mengulangi kesal4han sama, baki hukvman pengg4ntungan satu perl4wanan ini akan berkuatkuasa serta-merta. Pemain ini juga diberi am4ran keras dan hukvman lebih berat akan dikenakan jika mengulangi kesalahan sama,” katanya dalam satu kenyataan kepada media.

Selain itu, Baljit Singh berkata, pemain berusia 34 tahun itu boleh mengemukakan r4yuan membabitkan d3nda manakala hukvman pengg4ntungan adalah muktamad.

Terdahulu, FAM sudah menj4tuhkan hukuman kepada empat pemain iaitu Jack Raymond Hindle, Khairil Anuar (PJ City), Alex Goncalves (Melaka United) dan Hein Htet Aung (Selangor).

Khairil Anuar yang didapati bers4lah “berlakon” untuk mendapatkan sep4kan pen4lti dig4ntung dua perl4wanan iaitu PJ City FC bertemu Terengganu FC (2 April 2021) dan Kuala Lumpur City FC (7 April 2021).

Hein Htet Aung turut dig4ntung satu perl4wanan selepas melakukan kesalahan mempamerkan simbol yang berb4ur p0litik (3 jari) semasa perl4wanan men3ntang PDRM FC.

Sumber MH