Tempoh Yang Diberikan AFC Untuk Semua Pasukan

KUALA LUMPUR: Konfederasi Bola S3pak Asia (AFC) memberi tempoh sehingga 15 Februari ini untuk semua pasukan memuktamadkan pendirian berhubung jadual baki perl4wanan Kumpulan G pusingan kedua Kelayakan Piala Dunia 2022/ Piala Asia 2023.

Tarikh akhir itu juga ditetapkan AFC kepada semua 40 pasukan bertanding membabitkan lapan kumpulan dalam menentukan sama ada ingin meneruskan sa!ngan pada jendela perl4wanan antarabangsa Persekutuan Bola S3pak Antarabangsa (FIFA) Mac ini atau menunda ke Jun.

Setiausaha Agung AFC Datuk Windsor Paul John berkata, tempoh masa itu diberi memandangkan proses membuat keputusan di setiap negara berlainan dan dipengaruhi pelbagai faktor berbeza.

“Hanya selepas mereka tidak dapat membuat keputusan selepas 15 Februari baru kami (AFC) masuk campur, sebelum itu kami beri peluang dan tarikh tutup supaya mereka boleh buat perbincangan dalaman melalui proses tertentu.

“Jun tarikh (akhir) muktamad dan ditetapkan FIFA untuk habiskan pusingan kedua dan tarikh pada September digunakan untuk pusingan ketiga. Kami perlu habiskannya pada April 2022,” katanya.

Windsor berkata, setakat ini tiada keputusan mengenai venue perl4wanan sekiranya sa!ngan ditunda ke Jun, namun AFC bersedia membantu setiap kumpulan dalam memilih negara sebagai tuan rumah bagi perl4wanan yang bakal dijalankan secara karnival itu.

“Tetapi buat masa ini bukan masa untuk memilih venue untuk perl4wanan berpusat, buat masa ini adalah putvskan boleh main atau tidak. Kalau masing-masing tumpu kepada nak jadi tuan rumah, langkah pertama itu susah hendak dicapai,” jelas beliau.

Sebelum ini Malaysia, Thailand dan Indonesia menyatakan persetujuan supaya sa!ngan itu ditangguh untuk dijalankan secara karnival di Emiriah Arab Bersatu (UAE).

Menurut Timbalan Presiden Persatuan Bola S3pak Malaysia (FAM) Datuk Mohd Yusoff Mahadi, Vietnam selaku pendahulu Kumpulan G merupakan satu-satunya pasukan yang belum memberikan kata putvs.

“Situasi selepas 15 Februari kami (AFC) akan bertanya kepada pasukan yang tidak memberikan keputusan adakah masih ingin bermain seperti dijadualkan. Jika ya, kami akan minta maklumat berhubung lokasi perlaw4nan dan sebagainya.

“Dan kami juga akan berhubung dengan pasukan l4wan sama ada mereka boleh bermain atau tidak,” kata Windsor.

Mengikut jadual asal, Malaysia akan men3ntang UAE di Dubai pada 25 Mac sebelum melayan kunjungan Vietnam pada 30 Mac, namun timbul cadangan perubahan jadual kelayakan itu dengan beberapa pasukan bersetuju jika ia dijalankan secara karnival pada Jun. – BERNAMA

Sumber-BH