Terengganu FC II Elak Dim4lukan

Kuala Terengganu: Bertemu pasukan ‘m3ntah’, Skuad Projek FAM-MSN pada aksi pertama s4ingan Liga Perdana di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, Sabtu ini bukan tugas mudah buat pemain Terengganu FC II (TFC) untuk mer4kam kemenangan.

Pandangan itu disuarakan pengendalinya, Badrul Afzan Razali yang melihat skuad muda yang juga pendatang baharu di bawah kendalian Yusri Che Lah tetap bahaya dan perlu dihormati.

Namun Badrul yang baharu memegang jawatan itu musim ini tetap meny4sarkan tiga mata pada aksi sulung itu lebih-lebih lagi ber4ksi di laman sendiri biarpun tanpa sokongan padu peminat setia.

“Kemenangan pada aksi pertama penting sebagai pemb4kar semangat pemain untuk memulakan k3mpen liga dengan langkah kanan sebelum bertemu pasukan Kuching City FC pada aksi kedua Rabu depan.

“Berdasarkan prestasi semasa pemain sudah bersedia untuk diturunkan, namun saya ingatkan pemain usah ambil mudah kerana setiap pasukan ada kelebihannya yang tersendiri termasuk skuad itu walaupun daripada segi pengalaman memihak kepada kita,” katanya.

Mengulas lanjut, bekas pemain tengah Terengganu itu juga menuntut anak buahnya tidak bersikap pentingkan diri sendiri sebaliknya perlu bermain sebagai satu pasukan sebagaimana aksi pem4nas badan sebelum ini.

Selain itu jurulatih berusia 45 tahun juga mengharapkan anak buahnya turut berperanan sebagai bent3ng pertahanan dan pel3dak gol jika mempunyai peluang.

“Tugas mel3dak gol sudah pasti menjadi milik peny3rang yang diketuai pemain import, Jordan Mintah, tapi saya harapkan peranan itu tidak hanya terletak dibahu pemain kelahiran Ghana itu sahaja, begitu juga b3nteng pertahanan.

“Kita mahukan kemenangan dan elak dim4lukan lebih-lebih lagi sudah pasti law4n mahu lakukan k3jutan, justeru peranan itu boleh diambil oleh semua pemain yang diturunkan nanti,” katanya.

Musim lalu skuad The Turtles yang ketika itu dilatih Roshadi Wahab berjaya mengakhiri Liga Perdana di tangga kedua di belakang pasukan Pulau Pinang.

Sumber MH