Terengganu FC Tidak Mahu Mencipta Alasan

Kuala Terengganu; Terengganu FC (TFC) tidak mahu mencipta alasan sebaliknya tetap positif selain sudah bersedia untuk mempamerkan t4ring sebenar biarpun jadual perlaw4nan Liga Super yang dikeluarkan semalam dilihat sedikit padat.

Ketua jurulatihnya, Nafuzi Zain berkata, beliau sudah menjangkakan jadual perl4wanan padat, namun barisan kejurulatihan sudah merangka strategi terbaik untuk mengh4rungi cab4ran liga musim ini.

“Walaupun tempoh pra-musim yang singkat dan hanya sempat mengaturkan beberapa perl4wanan persahabatan sahaja, ini bukanlah menjadi alasan kerana pasukan lain juga turut melalui situasi sama kesan daripada w4bak pand3mik Cov!d-19.

“Lagipun kami sudah menjangkakan jadual yang dikeluarkan Liga Bolas3pak Malaysia (MFL) padat musim ini, namun kami sudah bersedia untuk menghadapi kejohanan itu dengan merangka apa yang perlu dilakukan.

“Kami harapkan pemain mampu cepat membentuk gandingan dan keserasian yang mantap menjelang Liga Super pada 5 Mac depan lebih-lebih lagi pasukan bakal bers4ing dalam kancah Piala AFC,” katanya.

Nada sama turut diluahkan pengurus pasukan, Zulfadli Rozi yang meletakkan harapan tinggi agar pemain mampu memperagakan aksi terbaik biarpun tempoh latihan tidak mencukupi.

“Pertemuan pertama dengan UiTM FC di Stadium UiTM Shah Alam pada 6 Mac depan harus dimanfaatkan sebaik mungkin pemain untuk meraih kemenangan pertama kerana ia mampu menaikkan moral selain memastikan momentum pasukan berada pada tahap terbaik untuk mengh4rungi perlaw4nan seterusnya.

“Kita tidak mahu episod musim lalu berulang apabila kita mer3kod kek4lahan pada aksi pertama di laman sendiri selepas tump4s 1-3 kepada Perak.

“Jadi pemain perlu mem3rah ker!ngat untuk merekod kemenangan pada aksi pertama itu bagi mengumpul mata sebelum perl4wanan bakal dihentikan kerana pemain terpilih akan menjalani latihan bersama skuad kebangsaan,” katanya.

Sumber MH