Tetap Waspada Dengan Corak Permainan Sabah FC

JOHOR BAHRU: Johor Darul Ta’zim (JDT) yang akan mer3ntas Laut Cina Selatan untuk berdepan Sabah FC pada aksi Liga Super di Stadium Likas, malam esok membvru kemenangan bagi mengekalkan kedudukan teratas liga.

Pengendali JDT, Benjamin Mora menegaskan skuad kendalian Kurniawan Dwi Yulianto suk4r untuk ditew4skan selepas dua aksi pasukan itu tidak mengalami kek4lahan, sebaliknya melakar kemenangan 2-1 ke atas Terengganu FC dan seri 0-0 dengan Kuala Lumpur City FC, baru-baru ini.

Katanya, pert3mbungan itu nanti tampak suk4r buat JDT dan kesebelasan pemain yang akan diturunkan harus berwaspada dengan corak permainan pasukan itu yang memiliki gaya permainan pantas apabila melakukan ser4ngan balas.

“Kami akan men3ntang pasukan yang suk4r untuk ditew4skan. Mereka akan cuba beri tent4ngan sengit seperti mana pasukan lain melakukannya apabila men3ntang kami.

“Perlu membuat persiapan yang lebih rapi kerana kami mahu meneruskan momentum kemenangan dan elak membuat kesilapan mudah yang boleh pasukan law4n ambil kesempatan. Kami tidak boleh lagi kec!ciran mata.

“Biarpun terp4ksa mengh4rungi jadual perl4wanan yang padat, kami perlu memberi fokus melebihi 100 peratus bagi membentuk taktikal ampuh malah akan ada beberapa pemain simpanan yang akan dibawa masuk dalam kesebelasan utama,” katanya.

Mora menegaskan lagi, kecergasan pemain amat diutamakan dan proses pemulihan mereka selepas beraksi dalam jadual yang padat tidak menimbulkan masalah kerana mereka tahu kepentingan untuk berada di dalam keadaan fizikal mantap.

Beliau menambah buat ketika ini hanya Matthew Davies sedang menjalani proses pemulihan kec3deraan dan belum pasti sama ada pemain itu akan diturunkan atau sebaliknya walaupun dia mula berlatih bersama rakan sepasukan.

“Meskipum jadual perl4wanan begitu padat dan suk4r bagi kami untuk beraksi dalam perl4wanan yang dianggap seperti aksi `final’ kerana perlu berdepan pasukan yang beraksi melebihi 100 peratus untuk tew4skan kami.

“Namun persiapan tetap diteruskan dan sebab itu kami mempunyai jurulatih kecergasan dan kelengkapan bagi proses pemulihan yang serba canggih, malah semua itu dimanfaatkan oleh setiap pemain bagi kembali pulih sepenuhnya,” tambah Mora.

Sumber BH