‘Tidak Adil Buat Skuad Harimau Selatan’ Jika Ianya Benar

KUALA LUMPUR: Status penyertaan wakil negara, Johor Darul Ta’zim (JDT) dalam sa!ngan Liga Juara-Juara Asia (ACL) musim depan secara tiba-tiba menc3tuskan tanda tanya.

Ia susulan terdapat dakw4an permohonan skuad Harimau Selatan untuk mendaftar dalam kejohanan itu ditolak oleh Konfederasi Bolas3pak Asia (AFC).

Bagaimanapun, sehingga jam 5 petang semalam, belum ada kenyataan rasmi mengenai perkara itu sama ada daripada pihak AFC, mahu pun JDT sendiri.

Setiausaha Agung AFC, Datuk Windsor Paul John ketika dihubungi BH Sukan, juga enggan memberi komen lanjut berkaitan d4kwaan itu.

Ketika diajukan soalan adakah d4kwaan itu benar atau sekadar khabar angin, Windsor hanya berkata: “Buat masa ini tiada komen.”

Terdapat juga khabar angin yang mengatakan AFC menolak pendaftaran JDT berpunca daripada tindakan skuad Harimau Selatan menarik diri daripada kejohanan itu musim ini.

Jika benar d4kwaan itu, hukvman berkenaan tampak tidak adil buat skuad Harimau Selatan kerana tindakan menarik diri terpaksa diambil selepas Kerajaan Malaysia tidak membenarkan pergerakan keluar masuk di pintu sempadan negara sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

Sebelum ini, media juga melaporkan JDT mungkin berdepan hukvman berdasarkan perkara 6.2 peraturan AFC, mana-mana pasukan yang menarik diri selepas peringkat kumpulan kejohanan itu bermula boleh did3nda sehingga AS$50,000 (RM206,400) dan penggantungan sebanyak dua edisi.

Bagaimanapun atas sebab yang membabitkan pand3mik Cov!d-19, skuad kendalian Benjamin Mora dijangka tidak akan dikenakan hukvman atas penarikan diri itu kerana terpaksa akur dengan keputusan kerajaan.

Sumber-BH