Tidak Boleh N4fikan Apa Yang JDT Lakukan

KUALA LUMPUR: Berapa ‘tiang’ pula Johor Darul Ta’zim (JDT) akan meningg4lkan pasukan di tangga kedua musim ini selepas sekali lagi dijangka meneruskan domin4si dengan kejuaraan Liga Super buat kali kelapan berturut-turut?

Pada musim lalu, skuad Harimau Selatan itu menjuarai Liga Super buat kali ketujuh berturut-turut dengan berkelebihan tujuh mata meng4tasi naib juara, Kedah manakala pada musim 2019 pula, mereka berada 10 mata di depan meng4tasi Pahang sebagai naib juara musim itu.

Pada musim 2018 pula, mereka meningg4lkan naib juara musim itu, Perak dengan 23 mata sementara mereka menam4tkan musim 2017 dengan kelebihan sembilan mata di atas Pahang.

Justeru, mungkinkah 11 lagi pasukan lain dalam Liga Super sekadar berpuas hati ‘ber3but’ untuk menamatkan sa!ngan di tangga kedua terutama apabila ada yang masih berdepan pelbagai masalah ketika s4ingan belumpun membuka tirainya?

Jurulatih berpengalaman yang pernah memenangi gelaran ‘double treble’, Azraai Khor Abdullah mengakui JDT dilihat bakal berd3pan laluan mudah dan berpeluang memenangi liga lebih awal seperti tahun sebelumnya.

“Kita lihat persiapan mereka tiada cac4t c3la, tiada masalah yang berlaku selain konsistensi yang dipamerkan dalam setiap perl4wanan. Walaupun ada isu dengan import sebelum ini tetapi saya percaya import yang akan menggantikan pemain itu pun pastinya berkualiti.

“Kita tidak boleh n4fikan apa yang JDT lakukan dari segi barisan pemain, fasiliti, pembangunan, semuanya lengkap. Dengan sumber yang mereka ada, juara Liga Super akan kekal menjadi milik JDT,” katanya.

Pada masa sama, Azraai menyifatkan beberapa masalah yang sedang memb3lenggu beberapa pasukan ketika ini merenc4tkan persiapan pasukan sekali gus menyuk4rkan mereka untuk meny4ingi kehebatan skuad Harimau Selatan itu.

“Kita dengar ada pasukan yang berd3pan masalah kewangan dan masalah lain. Selagi masalah sama terus berulang, selagi itulah mereka tidak dapat menc4bar JDT.

“Mungkin kalau mereka dapat selesaikan masalah itu dengan segera, selepas satu atau dua perl4wanan, barulah kita dapat tengok mereka memberi cab4ran seperti yang diharapkan,” katanya.

JDT akan membuka k3mpen musim ini dengan men3ntang Kedah pada 4ksi sumbangsih mer3but Piala Sultan Ahmad Shah, Jumaat ini.

Perbezaan mata antara JDT dan pasukan naib juara

2020: 7 mata

2019: 10 mata

2018: 23 mata

2017: 9 mata

2016: 15 mata

2015: 7 mata

2014: 3 mata

Sumber BH