Tindakan Itu Sebenarnya Terpaksa Dilakukan JDT

KUALA LUMPUR: Kelab Bolas3pak Johor Darul Ta’zim (JDT) dan peminat setia Harimau Selatan masih perlu menunggu untuk mengetahui status penyertaan mereka dalam sa!ngan Liga Juara-Juara Asia (ACL) musim ini.

Setiausaha Agung Konfederasi Bolasepak Asia (AFC), Datuk Windsor Paul John berkata, pihaknya dijangka mengumumkan status penyertaan semua pasukan pada pertengahan bulan ini.

Beliau berkata, ketika ini pihaknya sedang membuat penelitian berkaitan penyertaan semua pasukan termasuk JDT dalam sa!ngan tertinggi peringkat Asia itu.

“Kami masih meneliti untuk mengesahkan semua penyertaan kelab bagi ACL termasuk kelab dari Malaysia. (Keputusan akan diumumkan) dalam pertengahan bulan Januari,” katanya kepada BH Sukan, semalam.

BH Sukan sebelum ini melaporkan status penyertaan JDT di ACL secara tiba-tiba menjadi tanda tanya selepas timbul d4kwaan bahawa AFC men0lak pendaftaran mereka untuk ke sa!ngan itu.

Tindakan itu did4kwa berpunca daripada kegagalan skuad Benjamin Mora menghabiskan baki aksi peringkat kumpulan di Doha, musim lalu akibat pand3mik COV!D-19.

Tindakan men4rik diri itu sebenarnya terp4ksa dilakukan JDT selepas Kerajaan Malaysia tidak membenarkan pergerakan keluar masuk di pintu sempadan negara sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

Dakw4an penol4kan pendaftaran JDT oleh AFC bagaimanapun dip3rtikai beberapa pihak kerana ia dianggap tidak adil buat Harimau Selatan selain ada yang menyifatkan juara Liga Super tujuh kali berturut-turut itu sebagai m4ngsa keadaan.

Sumber-BH