Tind4kan Mem4kan Diri

Kuala Lumpur: Kecu4ian empat pengadil ketika mengendalikan aksi Liga Perdana antara Negeri Sembilan (NS) FC dengan Kelantan FC di Stadium Sultan Muhammad IV, Kota Bharu pada 27 Ogos lalu mem4kan diri apabila dig4ntung tugasan serta-merta.

Setiausaha Agung Persatuan Bolas3pak Malaysia (FAM), Mohd Saifuddin Abu Bakar berkata, keputusan itu dibuat dalam mesyuarat kali kedua Jawatankuasa Pengadil FAM bagi penggal 2021-2025.

Ia dipengerusikan oleh Datuk S Sivasundaram selaku Pengerusi Jawatankuasa terbabit yang diadakan secara atas talian hari ini.

“Keempat-empat pegawai perl4wanan tersebut dig4ntung tugas selama tiga bulan berkuat kuasa serta-merta.

“Selepas t4mat pengg4ntungan itu, kesemua pegawai perl4wanan tersebut seterusnya akan hanya dilantik untuk tugasan bagi perl4wanan Piala Presiden dan Piala Belia selama sembilan bulan.

“Mereka juga akan dirujuk kepada Pegawai Pembangunan Pengadil Negeri dan Pengurus Pembangunan Pengadil FAM untuk mengikuti program penambahbaikan prestasi sebelum boleh dinaikkan semula bagi mengadili perl4wanan Liga Perdana selepas tempoh itu,” katanya.

Sebelum ini, pasukan Negeri Sembilan mend4kwa Kelantan FC melakukan kes4lahan dalam aksi terbabit apabila melakukan pertukaran lima pemain sebanyak empat kali.

Berdasarkan und4ng-und4ng pertukaran pemain yang diperkenalkan Persekutuan Bolas3pak Antarabangsa (Fifa) tahun lalu, lima pemain boleh digantikan namun ia hanya dibenarkan sebanyak tiga kali dalam satu perl4wanan.

Lantas, skuad Jang memohon kepada FAM dan Liga Bolas3pak Malaysia (MFL) untuk memb4talkan kemenangan 2-1 skuad The Red Warriors itu, namun permohonan berkenaan tidak diend4hkan MFL yang meneg4skan keputusan pengadil adalah muktamad.

Ujar Saifuddin lagi, pihaknya berharap hukvman g4ntung tugas selama tiga bulan kepada pegawai perl4wanan terbabit akan memberi peng4jaran agar kesil4pan sama tidak berulang.

“FAM berharap agar ins!den yang berlaku ini akan menjadi peng4jaran berguna kepada kesemua pengadil kebangsaan supaya menjalankan tugas dengan penuh fokus dan kom!ted pada setiap perl4wanan yang akan datang,” katanya.

Sumber-MH